Keni iz “Saut Parka” menja svet i čini ga boljim

0
Screenshot

Ne postoji poslednjih godina ništa zanimljivije, a što se tiče predavanja o američkoj kulturi i društvu, od onih koja se održavaju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na ovim predavanjima profesori ovog fakulteta dešifruju kretanja u SAD od onih “ozbiljnih” političko-istorijskih pa sve do cancel kulture i preispitivanja Diznijevih i holivudskih junaka i njihovog mesta u aktuelnoj eri političke korektnosti.

(Super)heroji i antiheroji kojima će se ove godine oni baviti su američki Isus, Tomas Džeferson, Bik Koji Sedi, general Kaster, Bili Kid, Roza Parks, Džordž Flojd, Aleksandrija Okasio-Kortez (AOC), “Južnjačka lepotica”, “Mami”, Doktor / Mister Baters, Nil Jang, Robert Redford, Erin Brokovič, Šer Hajt, kao i mnogobrojni Marvelovi junaci. Kroz ove stvarne i izmišljene junake, promišljaće se i na pitanja rasne i rodne ravnopravnosti, aktivizma, umetnosti i popularne kulture.

“Moj heroj nije Baters, pa ni Doktor Haos, iako su obojica simpatični. Moj heroj je Keni”, kaže za Nedeljnik profesor Oliver Tošković sa Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, i podseća da je u postkovid serijalu “Saut Parka” Keni postao naučnik i pokušao da spase svet.

“Keni nikada nije bio zvezda, a uvek je bio tu. Keni je umro bezbroj puta i opet je bio tu. Kenija niko ne razume jer svi misle da mumla. Keniju niko ne vidi lice jer ga niko ne primećuje. Samo njegova tri drugara, pa i poneki iz šireg kruga, razumeju šta on priča. Samo ga oni prepoznaju. Taj Keni, kao i svi oni koji su herojima sa ove ili one strane sile neprimetni, zapravo menjaju svet i čine ga boljim.”

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 31. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana predizbornog specijala Nedeljnika