“Kažu da je Skupština slepo crevo, levo smetalo, da tamo dolaze oni koji nisu za bolje…”: Ivica Dačić o novoj funkciji

0
Foto: Profimedia

Novi predsednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u Dnevniku RTS-a da je nova funkcija za njega jedna velika čast i veliki izazov i istakao značaj Parlamenta u političkom sistemu Srbije.

“Uvek sam i svuda govorio da je osnova i izvor svake političke vlasti u Srbiji, osim toga što je to narod kao vrhovno telo koje bira organe vlasti, da je parlament najviše predstavničko telo, nosilac zakonodavne i ustavotvorne vlasti, ima svoju ulogu svoj zadatak i potpuno je drugačiji od izvršne vlasti”, naveo je Dačić.

Ko misli drugačije, taj, prema Dačićevim rečima, o Skupštini Srbije misli sve najgore.

“Misle da je to neko levo smetalo i slepo crevo u koji dolaze oni koji ne mogu da se snađu da budu nešta drugo nego će ostati poslanici. To je slika koju ne smemo da dozvolimo”, ukazao je Dačić i istakao da je njegov zadatak da štiti ugled i dostojanstvo parlamenta.

Glavni zadak mu je svakako saradnja sa dosadašnjim “strateškim i koalicionim partnerima”.

“Očekujem veoma dobru operativnu saradnju sa predsednikom Republike i Vladom Republike Srbije, predsednicom Vlade. Upravo na realizaciji naših strateških ciljeva u narednom periodu biće od velike važnosti oživljavanje dinamike rada parlamenta”, poručio je Dačić.

U tom odnosu, dakle, nema ucenjivanja, postavljanja uslova “uzmi ili ostavi”, ili “žrtvovanja za stranačke kolege”.

“Mi smo razgovarali o poslu i o strategiji kako ćemo dalje. On je smatrao, a bilo je različitih opcija i sa njegove i sa moje strane, da ja najviše mogu da doprinesem sadašnjem trenutku i potrebi da parlamant uradi ono što se od njega očekuje, upravo na tom mestu predsednika parlamenta sa svojim iskustvom koje imam”, napomenuo je Dačić.

Posebno je istakao da to nema veze sa brojem članova vlade.

“O tome još nismo ni razgovarali niti je to centralno pitanje”, rekao je Dačić.

“Ovo je bilo centralno pitanje naše strateškog odnosa – šta ću ja da radim, jer to je nešto po čemu se i stranka prepoznaje. Ali ja od juče nisam stranački čovek, nisam taj koje će braniti svoje stranačke interese niti interese koalicije koja me je predložila, već svih građana i svih poslanika”, objasnio je lider Soscijalističke partije Srbije i predsednik Parlamenta.