Kazahstan: Dva zeta Nazarbajeva smenjena iz uprave energetskih kompanija

0
(Beta/AP Photo/Yan Blagov)

(Beta-AFP) – Dva zeta bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva smenjena su iz uprava velikih energetskih kompanija, saopštile su danas kazahstanske vlasti, u znaku borbe za vlast koja se vodi u zemlji posle velikih nereda.

Dimaš Dosanov je smenjem iz predsedništva nacionalne kompanije za prevoz nafte KazTransOil, a Kajrat Šaripbajev iz gasne kompanije KazakGas bivše KazTransGas, naveo je suvereni kazahstanski fond u saopštenju.

Pedsesetosmogodišnji Šaripbajev predstavljen je u medijima kao suprug starije Nazarbajevljeve čerke Darige Nazarbajeve, a 40-ogodišnji Dosanov je oženjen sa Nazarbajevljevom najmlađom kćerkom Aliju.

Objava o ovim smenama data je posle velikih nemira koji su zahvatili Kazahstan početkom ovog meseca u kojima je bilo desetine mrtvih i narušena je slika Kazahstana kao stabilne zemlje.

Sadašnji predsednki Kasim Žormat Tokajev nasledio je 2019. godine svog mentora Nazarbajeva koji je vladao zemljom čvrstom rukom tri decenije, a tranzicija je izgledala uspela.

Međutim kriza koja je izbila početkom januara otkrila je razmirice unutar rukovodeće elite a Tokajev je u utorak uputio do sada neviđene kritike Nazarbajevu optužujući ga za favorizovanje nastanka “kaste bogatih”.

Prethodno je smenjen šef obaveštajne službe Karim Masimov, blizak saradnik Nazarbajeva, pod sumnjom da je izvršio veleizdaju.

Protesti su počeli 2. januara pose velikog skoka cene tečnog gasa, koji se mnogo koristi u zemlji. Tokajev je optužio više firmi među kojima i KazakGas da su odgovorne za tu krizu.

Posle odlaska sa vlasti Nazarbajev je zadržao veliki uticaj i uživa pravi kult ličnosti, noseći ime “vođa nacije”.

On se međutim nije pojavio u javnosti od nereda podstičući glasine da je pobegao u inotsranstvo, što je njegov portparol demantovao.

Bivši predsednik ima i treću ćerku Dinaru, čiji suprug je jedan od najbogatijih ljudi u Kazahstanu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime