“Kavasaki sindrom ostavlja posledice po krvne sudove srca kod dece. Koronavirus je okidač…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavačević izjavila je da kaznene odredbe nisu popularne i da se nisu pokazale efikasnim, pa da se u tom smislu ne očekuje uvođenje obaveze o nošenju maski u Srbiji.

“Mi sada možemo videti da mnogi građani na ulici ne nose maske, ali ja moram da kažem još jednom, maske na otvorenom prostoru nisu neophodne i nemaju nekog značajnog efekta, osim psihološkog koji nije zanemarljiv. Kada je reč o zatvorenom prostoru, maske imaju značaja, naročito u pošti, banci, prodavnici, prevozu”, rekla je Kisić Tepavčević u Jutarnjem programu TV Prva.

Ona je istakla da se kaznene odredbe nisu pokazale efikasnim i da pretpostavlja da zakon ne može da bude iznad nečije želje da ostane zdrav.

“Ako neko svesno odluči da bude u riziku, tako što neće staviti masku u zatvorenom prostoru, on neće ugroziti druge koji nose maske”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je ubeđena da je, ipak, svima najvažnije zdravlje.

Govoreći o stanju epidemije u Srbiji i novom žarištu koronavirusa u Srbiji, fabrici “Jura” u Leskovcu, Kisić Tepavčević je rekla da se podaci o broju zaraženih u žarištima odražavaju na ukupnu epidemiološku sliku, ali da epidemijski tok ide u željenom i očekivanom pravcu.

“Može doći do manjih fluktuacija, pad nikada nije linearan. Ne očekuje se porast novozaraženih, jer smo zajedničkom akcijom uspeli da prebrodimo najteži udarac”, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se može očekivati drugi talas epidemije, ona je rekla da virus, u slučaju da do drugog talasa dođe, nikada neće biti onako jak kao što je bio na početku.

Govoreći o kavasaki sindromu koji se pojavljivao kod dece koja su se prethodno zarazila koronavirusom u svetu, Kisić Tepavčević je rekla da taj sindrom nije nepoznat.

“To nije neka nova bolest, a virusi jesu prepoznati kao okidači te bolesti već decenijama unazad, pa i virus iz grupe korona. Da, on ostavlja neke posledice po krvne sudove srca. Učestalost ovog oboljenja kod dece nije prepoznata od početka epidemije koronavirusa. Reč je o serijama slučajeva, detaljnija istraživanja nisu rađena”, rekla je Kisić Tepavčević.

2 KOMENTARA

  1. Bilo bi dobro kada bi se ova starleta vise bavila sopstvenom edukacijom a manje eksponiranjem u javnosti.Sve sto izgovori je polovicno,nejasno,nedoreceno,bez argumenata,polu strucno i oslonjeno na samo na uputstva velikih menitora! Narodu se gadi vise od njenog namestanja, tucanja i mucanja,ako nemamo bolje ni ovakva nam nije potrebna.

Comments are closed.