“Katedrala Notr Dam će biti zatvorena pet godina”: Najveći problem je nedostatak zanatlija

0

Pariska katedrala Notr Dam oštećena u razornom požaru biće zatvorena na pet do šest godina, rekao je biskup Patrik Šove koji je na čelu tog zdanja.

Šove je ovo izjavio u razgovoru sa lokalnim vlasicima radnji, prenosi N1.

“Deo katedrale je vrlo oslabljen u teškom požaru” rekao je Šove.

On nije precizirao na koji deo zdanja se to odnosi.

Takođe nije rekao šta će ubuduće raditi 67 zaposlenih u katedrali.

Iz kancelarije pariskog tužioca navedeno je da istražitelji koji ispituju uzroke požara u Notr Damu još nisu mogli da ispitaju unutrašnjost katedrale jer se i dalje smatra nebezbednim.

Najveća prepreka brzoj obnovi katedrale Notr Dam, koja je oštećena u velikom požaru, mogao bi, prema mišljenju stručnjaka, biti nedostatak specijalista u ovom specifičnom sektoru.

“Jednostavno nedostaje veliki broj zanatlija sa specifičnim znanjima, koji bi omogućili brzi tok obnove“, rekao je Volfgang Zehetner, predsednik Udruženja evropskih restauratora katedrala za austrijski časopis Trend.

Zehetner, koji je ujedno i glavni restaurator bečke katedrale Svetog Stjepana, kazao je da od 20 stalno zaposlenih restauratora-zanatlija na glavnoj bečkoj katedrali, dvojica mogu biti “pozajmljena” za obnovu katedrale Notr Dam.

“Svoje stručnjake, pre svega klesare i stolare, ponudile su i katedrale u Kelnu i Frajburgu, ali je sve to premalo da bi radovi išli željenom brzinom”, zaključio je Zehetner.