Izostanak ozbiljne reforme propisa u oblasti nekretnina doveo je do jednog fenomena u srpskoj pravnoj praksi koji se može nazvati katastarizmom, ili kultom katastra nepokretnosti. On se ogleda u tome da u Srbiji ne postoji set pravnih pravila kojima je na jedan logičan i razumljiv način regulisana oblast imovinskih i drugih odnosa vezanih za nepokretnosti, već samo katastar nepokretnosti, kao javno dostupan registar nekih podataka o nepokretnostima, bez jasnog konteksta i značenja. Tako se list nepokretnosti danas javlja u srpskoj pravnoj praksi kao neki mističan predmet, kome svi pridaju veliku važnost, pomalo od njega zaziru, ali niko nije sasvim siguran o čemu se radi. Nešto poput prstena iz Gospodara prstenova. “Vlasnik odnosno držalac nepoznat“, “mešovita svojina 1/1“, “upis izvršen na osnovu ugovora overenog kod suda pre 1. 9. 2014.“ su samo neki od mističnih zapisa u listovima nepokretnosti koji, u nedostatku propisa, iziskuju paranormalna tumačenja.

U negovanju kulta katastra nepokretnosti prednjače organi nadležni za izdavanje građevinskih dozvola (kult građevinske dozvole zaslužuje mnogo duži tekst od ovog). Prilikom izdavanja dozvola za rekonstrukciju objekata oni insistiraju da se površina objekta prikazana u projektu postojećeg stanja poklapa sa površinom objekta upisanom u katastar nepokretnosti. Iako im je na racionalnom nivou jasno da je to nemoguće (reč je o površinama merenim različitim standardima merenja, da ne pominjem uobičajene greške u merenju, ili prilikom upisa), strah od Geodezijusa, zaštitnika katastra, ipak je preveliki. Srećom u praksi se pojavio novi talas post-prosvećenih arhitekata koji uspevaju da prevaziđu dogmatsku netrpeljivost između katastarizma i matematike tako što u tablicama površina u projektu napišu da pravougaona prostorija sa dimenzijama 6 m x 5 m ima 23 m2, taman koliko piše u katastru.

Nedavno je jedan arhitekta, angažovan za projekat rekonstrukcije, uprkos mojim dobronamernim upozorenjima, insistirao da je 6 x 5 = 30. Videvši da je čovek zatucan, netolerantan prema drugačijim verovanjima i ubeđenjima, savetovao sam investitora da ga odmah otpusti i angažuje fleksibilnijeg arhitektu, iz grupe post-prosvećenih. Nije me poslušao. E nek mu sad Arhimed izda građevinsku dozvolu. Gde ćeš bre glavom kroz katastar!?

Komentar(1)

  1. Aleksandar
    17. decembra 2020. 10:29

    Terati arhitektu da unese pogrešan podatak u tablicu je suludo, kao i ta nasleđena situacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.