Kasparov: “Đoković podržava društvenu zaslepljenost ruskih sportista”

1
EPA-EFE/MARIO CRUZ

Bivši prvak sveta u šahu Gari Kasparov rekao je u intervjuu za zagrebački „Večernji list“ kako je „neprihvatljivo“ to što je Novak Đoković kritikovao odluku Vimbldona i britanske vlade da se ruskim i beloruskim teniserima zabrani nastup na ovom turniru

Srpski teniser je rekao da bi Danilu Medvedevu i ostalim igračima i igračicama trebalo da se dozvoli da igraju, jer se na turnire ne ulazi zbog nacionalnosti nego po poziciji na ATP listi.

„Rusija možda može da se takmiči po renkingu, ali oni ubijaju po nacionalnosti. Ruski sportisti koji ne osuđuju Putinov rat istrebljenja u Ukrajini, podržavaju ga ćutanjem. A Srbin koji to ne učini posebno je neprikladan s obzirom na istoriju“, poručio je Đokoviću u maju Kasparov, prenosi Danas.

U intervjuu koji je objavljen u ponedeljak jedno od pitanja odnosilo se i na ovu polemiku.

„To je bilo indirektno jer sam ja odgovorio na neke njegove komentare na Tviteru. Moja pozicija je da ja nisam za potpunu zabranu. Mislim da je pravi pristup rešavanju tog problema da se od njih traži da potpišu deklaraciju koju sam pomenuo. Da na taj način potvrde da je rat kriminal, da je režim ilegalan, da je Putinov režim diktatura. Ako potpišu taj papir, mogu da nastupaju. Ako ne, ne bi trebali. Mislim da svako zaslužuje da dobije mogućnost izbora“, rekao je Kasparov.

Bivši šahista smatra da ruski sportisti treba javno da kritikuju Vladimira Putina.

„Đokovićevi komentari su bili deplasirani jer je pričao o pozivnici baziranoj na renkingu. Ono što vidimo u ovom slučaju, kao i na primeru nekih igrača iz NHL, poput Ovečkina, je primer društvene zatupljenosti. Oni prosto ne razumeju šta se događa. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svetskog rata. Ne želim da umanjujem zločine u balkanskim ratovima, ali veličina toga je takva da nije uporediva sa onim što se događa u Ukrajini. I to je bilo veoma tragično. Ruska agresija zaslužila je da bude osuđena na najoštriji način“, izjavio je Kasparov za „Večernji list“.

Kasparov je 2005. prekinuo šahovsku karijeru kako bi se posvetio politici i jedan je od najglasnijih kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina.

1 KOMENTAR

  1. Gari, nešto se ne sećam da sam čitao da si kritikovao NATO intervenciju u SR Jugoslaviji. Takođe ni da su sportistima Amerike i ostalih članica NATO-a zabranjivali da igraju evropska i svetksa takmičenja. Zato to što pričaš i ti i tebi slični kod nas ne pije vodu. Ogoroman cinizam i dvoličnost se vidi u izjavama zapadnih političara. Ja lično nisam rusofil, ali strašno mrzim cinike sa zapada.

Comments are closed.