“Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mera, imaćemo 50 preminulih dnevno, možda i više”

0
Foto Igor Pavićević

Epidemilog Predrag Kon danas je potvrdio da je na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa medicinski deo tog tela tražio skraćenje rada većine komercijalnih objekata do 17 časova, kao i da su lekari “jasno rekli da se sastanak ne može završiti bez pojačavanja kriznih mera”. 

On je gostujući na TV Pink rekao da je Srbija u lošijoj situaciji da suzbije širenje koronavirusa nego što je bila pre oktobra, te da zvaničnu odluku o tim merama očekuje “u toku dana ili sutra”.

“Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mera, a koje će sada biti pojačane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju dr Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći”, upozorava dr Kon.

Kon je dodao i da se mora voditi računa o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizičnija za širenje COVID-19.

Epidemiolog je naveo da je Srbija u borbi protiv koronavirusa “dobro stajala do sredine oktobra”, kao i da je povećanje broja zaraženih počelo nešto ranije, 4. oktobra, a da je brzina prenošenja ukazala da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane.

“Tada je (manjak kontrola) objašnjavan nedostacima propisa… Za to smo čekali i Izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od zarazne bolesti, kojim su, na primer, uvedeni pojmovi kućna izolacija i kućni karantin”, rekao je Kon.