U Srbiji je prošle i ove godine samo šest putnika tražilo obeštećenje zbog kašnjenja vozova.

Četiri zahteva su rešena u korist putnika, a na ime obeštećenja isplaćeno je 10.160 dinara, piše danas „Politika“ i navodi primer nemačke železnice, koja je prošle godine platila 53,6 miliona evra obeštećenja putnicima, a pravo žalbe iskoristilo je 2,7 miliona putnika, koji su u proseku dobili po 20 evra.

U „Srbija vozu“ kažu da ako zbog kašnjenja voza putnik izgubi vezu za nastavak putovanja ili je zbog nedolaska voza i smetnje u saobraćaju sprečen da produži putovanje, može da zahteva od prevoznika da ga preveze do odredišta prvim sledećim vozom bez dodatne naplate.

Ako odustane od putovanja, prevoznik je dužan da mu vrati novac u punom iznosu.

Takođe, ako je zbog otkazivanja voza ili izgubljene veze prouzrokovane kašnjenjenjem, putnik sprečen na nastavi planirano putovanje, prevoznik može da pokrije troškove hotelskog smeštaja kao i razumne troškove obaveštavanja onih koji čekaju putike, navode u „Srbija vozu“, prenosi „Politika“.

Iznos plaćene vozne karte u unutrašnjem saobraćaju vraća se u celosti, ako je bila krivica železnice, kao i ako se zahtev podnese istog dana kada je vozna karta i kupljena.

Isto važi i za neiskorišćenu voznu kartu u međunarodnom saobraćaju, ali list navodi da u „Srbija vozu“ nisu objasnili koliko je obeštećenje za kašnjenje kada je karta iskorišćena.

List dodaje da bi, međutim, nelogično bilo da neko ko iz Beograd stigne u Bar ili Budimpeštu sa zakašnjenjem od nekoliko sati, istog dana zatraži povraćaj novca na beogradskoj blagajni koja mu je izdala kartu.

Komentara

  1. ana
    6. maja 2019. 02:16

    zato sto svako obestecenje od koga god da je narod opet sam plati. Doduse neki su stalno obesteceni a niko da pogleda spisak tih to se krije i brise pa sve ispocetka kao da je prvi put a drugi samo plaćaju. Nije to za svakoga kao ni ona lecenja o kojima se prica kao ni bespovratni krediti i sve ostalo.

  2. Ludi buljko
    6. maja 2019. 09:54

    Zato što je samo njih 6 platilo kartu, ostali su koristili pravo reži-karte, povlašćena cena zaposlenih u Ž.S. ili njihova šira rodbina, ili je podmitilo konduktera sa 100din.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.