Karla del Ponte, nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala tvrdi da ju je tadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt upozorila da bude oprezna u vezi sa istragom protiv bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Del Ponte je u intervjuu za nemački Špigl, na direktno pitanje da li su joj američki političari rekli da ne istražuje Albance sa Kosova i Metohije, navela slučaj u kojem je Olbrajtova tražila da bude oprezna.

„Nisu mi tražili, jer bih tada mogla da se žalim javno. Ali me je Medlin Olbrajt, koja je u to vreme bila državni sekretar, pozvala i rekla mi preko telefona: ‘Karla, polako, polako. Budite oprezni sa bivšim komandantom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušem Haradinajem, inače će biti nemira na Kosovu'“, rekla je Del Ponte.

Na konstataciju novinara da u svojoj knjizi piše da je bila kritikovana što se više fokusirala na okrivljene Srbe, Del Ponte je rekla da je to bilo tako jer su „Srbi počinili više zločina nego Kosovari ili Hrvati, dodajući da je istina da su međunarodna zajednica i NATO imali dokaze o srpskim zločinima što je uticalo da se stvari odvijaju brže“.

„Takođe je istina da SAD nisu želele da ispitujemo ratne zločine iz političkih razloga. Imali smo puno poteškoća u istrazi OVK i kosovske policije jer su nas SAD usporile“, naglasila je Del Ponte za Špigl.

Dodala je da je iznenađena načinom na koji je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, ispitivao svedoke, koji su, kako objašnjava, potom bili uplašeni i povlačili svoja svedočenja.

„Jedino što me je iznenadilo je način na koji je ispitivao svedoke tokom suđenja. Mnogi od njih su i dalje videli predsednika i bili su uplašeni. Čak je i neke od njih ubedio da povuku svoja svedočenja“, rekla je Del Ponte.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik-poklon-lupen/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-poklon-lupen/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.