Karl Nehamer, kancelar Austrije ekzkluzivno za Nedeljnik: O neutralnosti, ratu, Zapadnom Balkanu, ministru Vulinu, srpskim fudbalerima…

0
Foto: BKA

Ono što sada očekuje naslednika Borisa Džonsona u fotelji premijera Velike Britanije i na čelu britanskih konzervativaca na neki način je već preživeo Karl Nehamer. Kada je bivši kancelar i šef Narodne partije Austrije Sebastijan Kurc pritisnut aferama podneo ostavku i povukao se iz politike, neko je trebalo da uskoči i da preuzme vođenje vlade i stranke. Izbor je pao na Karla Nehamera, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u austrijskoj vladi, koji je na stranačkim izborima izabran jednoglasno. Tek što je preuzeo mesto austrijskog kancelara, Austrija, kao i cela Evropa, našla se u novoj stvarnosti izazvanoj ratom u Ukrajini i novom ekonomskom krizom.

Nije bio kancelar ni tri meseca, a diplomatski put ga je naveo na Zapadni Balkan i posetu Beogradu.

Kako se nosi sa svim problemima na unutrašnjem i spoljašnjem planu, kakvi su mu utisci iz posete Beogradu, kakav je njegov odgovor na krizu, kakve su evropske perspektive Srbije i Zapadnog Balkana, kao i zašto se oseća ponosnim kada u austrijskoj fudbalskoj reprezentaciji vidi igrača sa srpskim prezimenom, austrijski kancelar Karl Nehamer govorio je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs