Kardinal podneo ostavku jer je Crkva u Nemačkoj suočena sa “katastrofom seksualnog zostavljanja”. Papa Franja ne prihvata…

0
Maria Grazia Picciarella / Zuma Press / Profimedia

(Beta-AFP) – Papa Franja nije prihvatio ostavku nemačkog kardinala Rajnharda Marksa na mestu minhenskog nadbiskupa, piše u pismu koje je danas objavljeno i u kojem je papa zahvalio nadbiskupu “na hrabrosti” s obzirom na optužbe za seksualno zlostavljanje u okrilju crkve.

“Nastavi kao što predlažeš ali kao minhenski nadbiskup”, napisao je papa nemačkom kardinalu koji je u petak saopštio da je zatražio razrešenje sa funkcije zbog “neuspeha” Katoličke crkve Nemačke suočene sa “katastrofom seksualnog zlostavljanja”.

Papa je zahvalio nadbiskupu “na hrabrosti”. “To je hrišćanska hrabrost… koja se ne plaši ponižavanja pred strašnom stvarnošću greha”, napisao je papa u pismu objavljenom na nemačkom i španskom jeziku.

On je dodao da je suočavanje sa krizom jedini put. Po oceni pape, cela “crkva je u krizi zbog afere zlostavljanja”, a politika ignorisanja ne vodi nikuda.

Marksov zahtev za razrešenje usledio je nakon što je papa Franja krajem maja naložio istragu o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloletnika u biskupiji Keln, najvećoj u Nemačkoj.

Papa je zato imenovao dvojicu izaslanika koji treba da ispitaju situaciju u nadbiskupiji i eventualne greške  kardinala i ostalih crkvenih zvaničnika.