Kardinal Džordž Pel koji je osuđen za seksualno zlostavljanje dece nema pravo na žalbu nakon što ju je odbacio apelacioni sud u Melburnu. Kardinal, sveštenik s najvišim rangom koji je osuđen, i dalje tvrdi da je nevin, ali ostaće u zatvoru, piše Gardijan.

U kratkom saopštenju nakon odluke, Vatikan je objavio da Pel ostaje pri tvrdnji o nevinosti, i da je sada njegovo „Pravo da se žali višem sudu“.

Iz Vatikana navode da Sveta stolica potvrđuje „bliskost“ sa žrtvama seksualnog zlostavljanja i posvećenost, da preko nadležnih crkvenih vlasti, sprovedu istragu protiv onih članova koji su počinili takvu zloupotrebu, navode u saoptštenju. Nije navedeno da li će Pel izgubiti titulu kardinala.

Apelacioni sud u Melburnu odbacio je Pelovu žalbu, nakon što su dvoje od troje sudija navelo da su optužbe svedoka protiv kardinala vrlo ubedljive i istinite. Treći sudija nije se složio tvrdeći da ne može da isključi mogućnost da je svedok „ulepšavao svedočenje“ i da zbog toga ne može da isključi mogućnost da je sve izmišljeno. Ali, na apelacionom sudu se odluke donose većinom glasova.

Kardinal je vraćen u zatvor, na dalje izdržavane šestogodišnje kazne zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice trinaestogodišnjaka 1996. godine, kada je bio nadbiskup u Melburnu. Nakon svečane nedeljne mise, on je, kako se navodi, „oralno silovao“ jednog od dečaka u svešteničkoj sakristiji i obojicu dečaka seksualno napao. Drugog dečaka je ponovo zlostavljao mesec dana kasnije, kada ga je zgabio za genitalije u hodniku crkve, i to opet posle nedeljne mise.

Druga kardinalova žrtva nije mogla da svedoči jer se dečak predozirao 2014. godine, sa trideset godina starosti, zbog čega je njegov otac briznuo u plač nakon što je žalba odbačena. U saopštenju Pelov portparol naveo je da je kardinal „očigledno razočaran odlukom“, i najavio da će se žaliti višoj instanci.

On će imati pravo na uslovnu slobodu 2022. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.