Karantin ne važi za sve: Oko 12 miliona đaka ponovo u školskim klupama širom Francuske

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Oko 12 miliona đaka danas je u Francuskoj ponovo krenulo u školu posle kratkog raspusta, a povratak se dešava usred karantina uvedenog protiv epidemije koronavirusa i posle ubistva nastavnika istorije Samuela Patija koje je potreslo celu zemlju.

Svi prosvetni radnici i učenici širom Francuske su danas u 11.00 minutom ćutanja odali poštu Patiju kojeg je 16. oktobra ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Premijer Žan Kasteks je danas odao poštu Patiju u školi u kojoj je radio na periferiji Pariza. S njim je bio ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.

Za razliku od karantina uvedenog na proleće u jeku prvog talasa epidemije korona virusa, karantin koji je snazi do 1. decembra ne podrazumeva zatvaranje škola.

Međutim, sve obrazovne ustanove su podvrgnute strožim sanitarnim merama, među kojima je obavezno nošenje maske za decu od šest godina koji pohađaju prvi razred. Do sada je obavezna maska bila za decu od 11. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron jutros se obratio svim učenicima kojima je rekao da ih podržava.

“Pratim vaše emocije posle terorističkih napada, od kojih je jedan bio u jednoj vašoj školi”, rekao je Makron.

Posle ubistva Patija u Francuskoj je bio još jedan napad u crkvi Notr Dam u Nici.

Od danas ispred 60.000 školskih ustanova kruže policijske patrole.