“Karadžić bi u Britaniji mogao da bude ugrožen. Ako mu se nešto desi…”: Poslanička pitanja i o Radovanu Karadžiću

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas, na početku sednice, pitanja nadležnim institucijama o Kosovu, Radovanu Karadžiću, ekologiji i medijima.

Djordje Milićević iz SPS-a pitao je Vladu Srbije da li će učiniti nešto kako bi se  bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću omogućilo da doživotnu zatvorsku kaznu koju mu je odredio Haški tribunal, služi u Srbiji.

Milićević smatra da će Karadžić u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu biti ugrožen i da bi “ako se njemu nešto desi to moglo da dovede do destabilizacije u Bosni i Hercegovini”, ali i da bi trebalo poštovati Rezoluciju o minimalnim pravima osudjenih lica.

Milićević je rekao i da je poslednjih dana pojačan pritisak na Srbiju da prizna nezavosnost Kosova, pa je zatražio od Vlade Srbije da se obrati Ujedninjenim nacijma (UN) i traži poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je osnov za rešavanje problema Kosova i Metohije.

Djordje Todorović iz SNS-a upitao je MUP da li je zbog medijskih objava u prethodnoj nedelji ugrožen život Danila Vučića,  sina predsednika Srbije, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je pitao da li postoje adekvatne sankcije za objavljivanje teksta gde se, kako je rekao, “crta meta Danilu Vučiću i priprema teren za najstrašniji scenario”.

Tododrović je podsetio na tekstove na sajtu “Direktno”, a pokazao je i naslovnu stranu Danasa gde piše da Aleksandar Vučić optužuje Dragana Djilasa da je megafon Veljka Belivuka.

Poslanik je pokazao veliku fotografiju Danila Vučića, a onda i prazan papir rekavši da “tako izgledaju deca Dragana Djilasa, i da tako treba da bude jer niko ne treba da koristi decu za političke obračune.”

Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja pitao je o sve češćoj pojavi crvene reke u Novom Pazaru i Prijepolju, što uznemirava gradjane a niko nije preduzeo odgovornost.

Poslanici su pitali i o radu Agencije za sprečavanje korupcije kao i o lokalnim savetima za bezbednost.

U nastavku sednice, poslanici su prešli na utvrdjivanje dnevnog reda, a predloženi su izmedju ostalih i Zakon o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.