Kapetanica koja je spasila migrante pušena na slobodu: “Sporovodila je svoju dužnost u zaštiti života”

0
Foto: Profimedia

Nemačka kapetanica Karola Raket, koja je uhapšena nakon što je brodom punim migranata bez dozvole uplovila u italijansku luku, nije prekršila zakon, odlučio je sud.

Raketova (31) nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu kod Lampeduze jer je sprovodila svoju dužnost u zaštiti života. Ona je udarila u policijski patrolni čamcem kada je brodom “Sea Watch” do kopna dovezla ukupno 41 migranata iz Afrike. Njih je pokupila na moru, zbog čega je uhapšena i stavljena u kućni pritvor. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matea Salvini je zatražio kaznu za kapetanicu, ali je sudija Aleksandra Vela presudila da je Rakete sprovodila svoju dužnost i da nije izazvala nasilje. Sama kapetanica je navela da je udar u patrolni čamac bio nesrećan slučaj i da je njena jedina briga bila dobrobit migranata.

Raketine aktivnosti izazvale su spor između Italije sa Nemačkom i Francuskom. Salvini je naveo da se nadao oštrijem odgovoru italijanskog pravosudnog sistema i obećao da će je deportovati što je pre moguće.