Kapetan Dragan pušten iz zatvora i odmah proteran iz Hrvatske

2
Foto Profimedia

Rano ujutro iz lepoglavskog zatvora u Hrvatskoj pušten je osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, koji je potom i proteran iz te zemlje, piše Jutarnji.

Vasiljković je u rešenju o otpuštanju imao naredbu da u roku od 24 sata mora da napusti teritoriju Republike Hrvatske, pa su ga u lepoglavskom zatvoru preuzeli policajci koji su ga prevezli do graničnog prelaza na Bajakovu gde je u 9.30 proteran iz Hrvatske rešenjem sa zabranom ulaska i boravka na području Evropskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

Njegova advokatica Slađana Čanković u petak je potvrdila da će njen branjenik biti pušten bez obzira na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, ali nije znala okolnosti pod kojima će biti organizovan njegov izlazak iz zatvora.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom Domovinskog rata.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Vasiljković, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gde je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci lažno svedočili.

2 KOMENTARA

Comments are closed.