“Kapaciteti kovid bolnica neće biti dovoljni. Opet ćemo imati opterećenje na ostale sisteme zdravstva”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

“Kapaciteti postojećih kovid bolnica neće biti dovoljni da zbrinu sve obolele i vrlo je izvesno da ćemo ponovo imati opterećenje ne-kovid sistema”, izjavio je za dnevni list Danas koordinator kovid bolnica na jugu Srbije Radmilo Janković i upozorio da bi već sledeće nedelje moglo da bude 3.000 zaraženih dnevno, prenosi N1.

Janković je upozorio da, ako nema nikakvog poštovanja mera, i ako nema nikakvih koraka da se nešto preduzme, ne možemo očekivati ništa drugačije.

„Mi trenutno imamo oko 30 prijema dnevno u kovid bolnici u Kruševcu. Bolnice u Kruševcu i Batajnici imaju kapacitet od oko 1.500 mesta, trenutno smo negde na polovini. Bolnica u Novom Sadu, u kojoj će biti 500 mesta, trebalo bi da bude otvorena za desetak dana. I pored toga, ne verujem da će ovi kapaciteti biti dovoljni“, upozorio je Janković.

Naveo je da najviše pacijenata u Kruševac stiže iz Rasinskog okruga, Vranja, Preševa i Bujanovca.

„Iz Niša manje, i to je verovatno uticaj vakcinacije, pošto je među pomenutim gradovima u Nišu najviše vakcinisanih“, rekao je Janković.

Na pitanje ko su pacijenti koji su trenutno u bolnicama odgovara da među onima koji nisu vakcinisani „imamo sve starosne kategorije“.

„Međutim, među onima koji su vakcinisani a nalaze se u bolnici, u velikom broju slučajeva radi se o starijim osobama preko 60 godina, sa hroničnim bolestima, koje su primile dve doze Sinofarm vakcine“, rekao je Janković i naglasio da se ti podaci odnose na kovid bolnicu u Kruševcu, a da veruje da je slična situacija i u Batajnici.

„Među hospitalizovanima u Kruševcu imamo jednu osobu koja je primila Fajzer i jednu koja je primila Sputnjik vakcinu. Ove podatke treba sagledati naravno i u kontekstu činjenice da je u Srbiji dato najviše Sinofarm vakcine, pa da se stoga imože očekivati da najveći broj hospitalizovanih a vakcinisanih budu oni koju su dobili ovu vakcinu“, ukazao je Janković.

Ističe, međutim, da je i pored toga jasno da kombinacija starosti, hroničnih bolesti i Sinofarm vakcina traži dodatnu zaštitu.

„Treća doza, da, i ja bih rekao pre svega Fajzer vakcine. Jer ako nakon prve dve doze Sinofarma nije došlo do stvaranja odgovarajuće zaštite, zašto bi kod treće doze bilo drugačije“, zaključio je Janković.