“Kao što se protivi politizaciji Kriznog štaba, tako bi trebalo da se protivi i politizaciji naše agencije…”: Glavni urednik FoNeta o izjavi dr Kona

1
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

“Kao što se s pravom protivi politizaciji konferencija članova stručnog tima, tako bi dr Kon i sam trebalo da se uzdrži od politizacije postupka naše agencije”, navodi u saopštenju glavni i odgovorni urednik FoNeta Zoran Sekulić, preneo je Danas.

“Takav postupak zasnovan je isključivo na profesionalnim i interesima javnosti, jer se FoNet i na sopstvenom primeru uverio da pitanja postavljena elektronskom poštom otvaraju prostor za njihovu selekciju, prećutkivanje ili izbegavanje konkretnih odgovora.

Verujemo da je uglednom epidemiologu promaklo da FoNet ne bojkotuje konferencije stručnog tima, već sa njih svakodnevno i detaljno posredno izveštava, na osnovu televizijskih prenosa.

Odustali smo jedino od postavljanja pitanja elektronskom poštom i zato što takav način komunikacije sa novinarima ne smatramo konferencijama za medije, već obraćanjem javnosti članova stručnog tima.

Dr Konu je na raspolaganju i saopštenje Evropske federacije novinara (EFJ), koja ukazuje da je Srbija uvela lošu praksu održavanja konferencija za štampu tokom pandemije virusa korona, na kojima ne prisustvuju novinari, već moraju unapred da pošalju pitanja”, navodi se u saopštenju glavnog urednik agencije FoNet.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon odluku FoNeta da na konferencijama Kriznog štaba više ne postavlja pitanja kao i Danasa da se solidariše sa njim ocenio ocenio je kao politizaciju. Agecnija Beta, takođe, više ne šalje pitanja članovima Kriznog štaba.

1 KOMENTAR

  1. Pa novinari su sami to trazili. Smetalo vam je sto vas je puno i istom prostoru.
    Budite jednom iskreni i recite sta hoćete. Zloupotrebljavali ste konferencije za štampu pa umesto jednog pitanja postavljali ste najčešće 3 i 4 pitanja.

Comments are closed.