“Kao najizloženije diskriminaciji građani vide Rome”

0
Foto: Profimedia

“Srbija ima neophodne zakonske osnove za borbu protiv diskriminacije Roma, ali se one ne primenjuje u dovoljnoj meri, a osnovni uslov za unapređenje položaja Roma je suzbijane stereotipa i predrasuda”, zaključeno je na panel diskusiji u okviru kampanje “Upoznaj, ne sudi”, saopštila je Nemačka kancelarija za međunarodnu saradnju (GIZ), preneo je N1.

Pomoćnica ministra za rad Nina Mitić istakla je da se Strategijom za socijalno uključivanje Roma u Srbiji 2016-2025. težište prebaciju sa nacionalnog na lokalni nivo i da se zakoni donose na nacionalnom nivou, ali da se mora pratiti kako na lokalu ljudi osećaju te politike i mere.

U saopštenju se navodi da je istraživanje “Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji” pokazalo da dve trećine građana prepoznaje da u Srbiji u značajnoj meri postoji diskriminacija, a njih 50 odsto kao najizloženije diskriminaciji vidi Rome.

Panel diskusije u okviru kampanje “Upoznaj, ne sudi” u narednom periodu biće održane i u Beogradu, Leskovcu i Novom Sadu.