Kao i sve slobodne djevojke

  0
  Foto: Andja Brstina

  2. septembra 2022. godine u pozorištu Atelje 212 počele su probe predstave

  KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE autorke Tanje Šljivar u režiji SelmeSpahić.

  Premijera je zakazana za 21. oktobar 2022. godine na velikoj sceni „Mira Trailović“.

  Ovo je treći komad Tanje Šljivar (nakon Pošto pašteta i Režim ljubavi) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te hrvatskoj, Austriji, Italiji…

  KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je prva predstava, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, SelmeSpahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavili na scenu komad Grebanje ili kako se ubila moja baka.

  Foto: Andja Brstina

  U predstavi KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež.

  Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinjaSelebaOrb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

  KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađane iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.
  Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

  Ovo je treća premijera u sezoni 2022/2023. u Ateljeu 212, nakon Drame o kraju sveta Olge Dimitrijević, te Čiste kuće Sare Rul u režiji Andreje Pjević.