“Kao da na Marakanu pustite 50.000 navijača! To smo juče imali na Adi Ciganliji”: Đerlek upozorio da je pitanje dana koliko ćemo izdržati

0
Printscreen/Youtube

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja objašnjava da, iako smo zabeležili pad, procenat pozitivnosti je i dalje visok kao prethodnih dana i, generalno, situacija je vrlo ozbiljna.

“Zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak u poslednjih dva-tri meseca, i ne mogu da kažem da je pitanje dana koliko ćemo izdržati, ali mogu da kažem da je situacija izuzetno ozbiljna, i u ovom trenutku nam treba velika solidarnost”, kaže Đerlek.

Ovu bitku, dodaje, možemo da dobijemo samo zajednički i uz poštovanje epidemioloških mera. Krizni štab, kađe, može donositi još strože mere, ali je mnogo važnije to koliko se one poštuju.

Podseća da su juče kršene epidemiološke mere na svakom koraku i u svakom gradu – u parkovima, na šetalištima…

Dodaje da mere daju rezultate u smislu da nema akutnog, kontinuiranog skoka, već su brojevi novozaraženih sve vreme „zakucani“ visoko. Dnevno imamo po 5.000 novih slučajeva, a mnogi zahtevaju hospitalizaciju, pa su bolnice prepune.

“Pod hitno moramo da menjamo kontrolu sprovođenja mera! Možemo mi donositi kakve god hoćemo mere, ali ako nema dobre kontrole, onda nam to ništa ne vredi. Puna šetališta su isto kao da na Marakanu pustite 50.000 navijača! To smo juče imali na Adi Ciganliji!” , kaže Đerlek, prenosi Blic.