Čuvena zbirka velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, „Tražim pomilovanje“, isključena je iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije.

Ova odluka izazvala je lavinu negodovanja među piscima, kritičarima i prosvetnim radnicima. Na odluku je odmah reagovala i Zadužbina Desanke Maksimović, pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Ministar prosvete Mladen Šarčevićje objasnio da je to odluka Zavoda koju, Ministarstvo, sasvim sigurno neće prihvatiti.

„Objašnjeno nam je da se ‘Vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj'“, rekla je za Jutro Prve TV upravnica Zadužbine Desanka Maksimović, Svetlana Šeatović.

„Obratili smo se svim matičnim katedrama, svim dobitnicima nagrade Desanka Maksimović. Dobili smo podršku odbora Matice srpske. Nismo dobili odgovor na pitanje šta je sa Desankom Maksimović u trećem razredu gimnazije, gde je takođe isključena“, dodala je.

Kako tvrdi, potpuno je neshvatljivo da se ovako postupa sa pesnikinjom koja je bila u dosluhu sa svojim vremenom. „Ja profesionalno ovo ne mogu da razumem“, rekla je, govorivši o tome da je u pitanju možda proces anacionalizacije.

Kako smatra Šeatovićeva, ni na koji način ne može da bude izbačena zbog toga što je u pitanju zbirka „Tražim pomilovanje“, jer se tada naša kultura vraća svojim korenima.

„Ovo saopštenje je kao da mi kažete da mi je neko najrođeniji preminuo“, zaključila je Šeatovićeva, preneo je B92.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-438-od-4-juna/

Komentar(1)

  1. PAD Vizantije
    8. јун 2020. 21:10

    sve što ima ukus i miris na Komuniste treba izbaciti jer su trovali srbski narod i poezijom ...dece nijama a u lektiru ubaciti ovovremene velikane srbske misli koji čine srbsku elitu ovdašnju i večitu...... gledamo ih svaki dana na nacionalnim televizijama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.