“Kao da je poslednji…”: Đoković i istorija su “na ti”, ali ovaj put…

0
(Beta/AP Photo/John Minchillo)

 Daću i srce i telo, i glavu. Sve ću uložiti i tretiraću ga kao da je poslednji u mojoj karijeri, rekao je Novak Đoković posle pobede u polufinalu i plasmana u finale US Opena, poslednjeg Grend slem turnira u sezoni.

Biće ovo Đokoviću 31. finale najvećih turnira. Do sada ih je osvojio 20 i po tome je na deobi prvog mesta svih vremena sa Rodžerom federerom i Rafaelom Nadalom.

Ovog puta nije to obično poslednje finale Grend slema u sezoni.

Ovo je finale posle kog može da se konačno povuče crta i da se odgovori na pitanje da li je Novak Đoković definitvno najveći teniser svih vremena. Ono što se u Americi, a svet je to preuzeo, naziva GOAT (The Greatest of All Time).

Naravno, već sad ima argumenata, i to više nego dovoljno da se o tome govori – najviše nedelja na ATP listi, isti broj osvojenih Grend slemova kao Federer i Nadal, bolji skor od ove dvojice jedinih koji još dolaze u obzir kada je reč o najboljem. Ali, ono što Novak Đoković može da uradi u finalu “US Opena” – protiv Danila Medvedeva, posle 22 sata po našem vremenu – je nešto što istorija tenisa ne pamti, ako govorimo o ovom tenisu koji mi pamtimo.

Učinio je to Rod Lejver dva puta, 1962. i 1969. godine. Prvi put nije bila takozvana “open era”, drugi put je tek počela “opena era”, bio je to svakako i “neki drugi tenis”. Ne toliko globalna igra kao što je danas.

I zato je Đoković rekao da će igrati ovaj meč kao da mu je poslednji meč u karijeri.

Protvnik u polufinalu Aleksandar Zverev se i našalio. Rekao mu je da će ga “prebiti” ako ne osvoji titulu.

Protivnik u finalu je Danil Medvedev. Momak od 25 godina, trenutno 2. igrač planete. Ima tri finala Grend selmova u karijeri, nijednu titulu.

“Što se Medvedeva tiče, ja se njemu, njegovoj igri i njegovim rezultatima divim – vrlo poštujem ono što je uradio. On ima veoma nekarakteristične udarce sa osnovne linije. Deluje kao da možda nije u balansu, ali retko greši. Ono što njega izdvaja od drugih je teniska inteligencija koju poseduje i mogućnost da se izvadi iz teških situacija. On ima jedan od najboljih servisa na svetu, koji mu daje brojne ’besplatne’ i lake poene. Znam njegovu igru veoma dobro, fantastično sam igrao protiv njega u finalu AO i analizuraću taj duel. Pokušaću da sve uradim dobro kao što mi je pošlo za rukom u Melburnu”, Rekao je Đoković.

Novak Đoković ima iza sebe više mečeva koji su otbarali vrata istorije, toliko je rekorda već probijao i obarao. Ali, nijednom do sada nije rekao da će igrati kao da je poslednji meč u karijeri.

Neće biti ni ovaj. Ali, jeste ovo verovatno najvažniji susret sa istorijom za najboljeg tenisera planete (svih vremena).