“Kao da je pala atomska bomba…”: Ambasador Srbije u Libanu o eksploziji u Bejrutu

0
STR / AFP / Profimedia

Abasador Srbije u Libanu Emir Elfić je rekao da među povređenima i poginulima u stravičnoj eksploziji u lučkom skladištu u Bejrutu nema državljana Srbije, prenosi Blic.

U Libanu, prema njegovim rečima, registrovano je 50 državljana Srbije, a naša ambasada je posle eksplozije kontaktirala sve one koji su trenutno u Bejrutu.

“Što se tiče naših državljana u Libanu, uglavnom su u pitanju sportski radnici, ali se većina njih trenutno nalazi u Srbiji. Odmah posle ovog strašnog događaja kontaktirali smo sve one koje imamo registrovane kod nas, i među njima nema ni nastradalih, ni povređenih i svi su dobro”, navodi Elfić.

Svi svetski mediji danas izveštavaju o tragičnoj nesreći, a ambasador Srbije u Libanu kaže za Blic da se udar osetio u krugu od pedeset kilometara.

“Osetio se potres od 3,5 stepena. Eksplozija je bila toliko je jaka da se osetila i na Kipru koji je udaljen 200 kilometara od Libana. Osećaj je bio kao da je pala atomska bomba. U trenutku sam bio kod kuće, spremao da idem ka centru grada”, rekao je Elfić.

Području u kojem je izbila eksplozija sada je nemoguće prići, dodaje on.

“Zona je zatvorena, a trenutno se radi istraga šta se tačno desilo i šta je uzrok. Još uvek nema zvaničnog izveštaja, a prema nezvaničnim informacijama, izgleda da je došlo do požara pri varenju južnih vrata skladišta 2.700 tona kalijum nitrata. Ta roba je zaplenenja 2014. godine, a skladište se nalazi bukvalno u srcu grada. Luka je u samom centru grada, i glavna je libanska luka. Iznad nje se izdižu naselja i veliki boj zgrada i nebodera. Tako da je šteta koju je eksplozija izazvala neprocenjiva. Mediji samo o tome izveštavaju, tema je u međunarodnoj zajednici”, rekao je Elfić.

Mediji izveštavaju da je 100 poginulih, i 4.000 povređenih, a strahuje se da bi bilans mogao da bude još tragičniji.

“Porodice nestalih konstantno zovu Hitnu pomoć i traže podatke o najbližima koje nisu mogli da pronađu. Tri bolnice su, kako smo saznali iz medija, oštećene tokom eksplozije, svi bilnički kapaciteti po Libanu se koriste kako bi se zbrinuli povređeni”, rekao je Elfić.