Kanadska policija uhapsila više od 70 učesnika protesta protiv kovid mera: “Napravili su mnogobrojne prestupe”

0
(Beta/Cole Burston/The Canadian Press via AP)

(Beta-AFP) – Kanadska policija saopštila je da je privela 70 demonstranata od početka svoje velike operacije da raščisti ulice glavnog grada Otave paralisane tri nedelje zbog demonstracija protiv anti-kovid mera.

“Do 15.00 (21.00 po srednjeevropskom vremenu) priveli smo 70 ljudi pod optužbama za mnogobrojne prestupe”, rekao je vršilac dužnosti šefa policije Stiv Bel.

On je dodao da se operacija odvija “po planu” i da će za nju biti  potrebno vreme.

Desetine kamiona, kampera i drugih vozila su odvučene, uključujući sva vozila koja su blokirala jednu od glavnih ulica u gradu, rekle su vlasti. Jedan policajac je imao manju povredu ali ni jedan demonstrant nije povređen, rekao je Stiv Bel.

Policija nastavlja da radi na tome da preuzme kontrolu nad ulicama grada, rekao je Bel i dodao da će raditi danonoćno na tome dok ne bude završeno. 

Među uhapšenim je najmenje četiri vođe demonstranata. 

Kanadska policija počela je juče ujutru da hapsi kamiondžije koji blokiraju saobraćaj u Otavi treću nedelju zaredom u znak protesta zbog vladinih kovid mera.

Policija je na Tviteru objavila da su se neki od njih predali sami i da su uhapšeni ispred zgrade Parlamenta, a prethodnog dana su uhapšena dva lidera protesta.

Otava je poslednje uporište “Konvoja slobode”, protesta i blokada kamiondžija koji su počeli zbog obavezne vakcinacije vozača kamiona koji prelaze granicu Kanade i SAD, a kasnije prerasli u protest protiv svih mera uvedenih zbog kovida-19, ali i protiv premijera Džastina Trudoa.