U okviru kampanje za zaštitu životne sredine „mts Čuva tvoj svet“, pokrenute sa ciljem očuvanja prirodnih bogatstava naše zemlje, privode se kraju radovi na čišćenju kanala iz sliva Beljarice, nadomak Beograda. Ovo područje, koje predstavlja dom bogatom biljnom i životinjskom svetu, poznato je i pod nazivom „beogradska Amazonija“, a njegovo uređenje izvodi se na osnovu preporuke Ministarstva za zaštitu životne sredine.

U kampanji pokrenutoj prošle godine, aktivno su učestvovali i korisnici mts usluga, jer su sredstva za čišćenje ove oaze prirode prikupljena izdvajanjem po jednog dinara od svakog mesečnog računa postpejd mts tarifa Morava, Omorika i Soko. Upravo zahvaljujući združenoj akciji mts-a i njegovih korisnika, uložena su značajna sredstva u očuvanje Beljarice, čije guste šume, rukavce i bare nastanjuje 136 vrsta ptica, od kojih je čak 108 pod zaštitom države, poput orla belorepana i crne rode.

Beljarica igra važnu ulogu za teritoriju čitave prestonice jer, kao plavna zona Dunava, prilikom svake poplave prima višak vode i doprinosi zaštiti gradske regije od prekomernog nadiranja vode. Tokom proteklih decenija odvodni kanali Beljarice pretvorili su se u deponiju na kojoj nije bilo neobično videti sve vrste otpada, što je dovelo do zapušenja kanala i izumiranja ribe. 

Do sada je u okviru akcije „mts Čuva tvoj svet“ raščišćeno oko 90 odsto dovodnog vodenog toka, a radovi na drugim kanalima izvode se uporedo. Nakon završetka čišćenja očekuje se da će se biljni i životinjski svet ovog područja, koje je inače deo ekološke mreže od međunarodnog značaja, oporaviti i povratiti svoj prirodni raskoš.

Ova kampanja predstavlja jedinstven primer među telekomunikacionim operatorima u Srbiji, jer mts, izdvajanjem sredstava na ovaj način doprinosi zaštiti životne sredine kao važnom segmentu društvene odgovornosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.