Pre nekoliko dana, potpredsednica SAD Kamala Haris sedela je na bini na festivalu kulture crnaca u Nju Orleansu, ispredajući svoju životnu pričy i govoreći o za šta veruje da tokom svoje političke karijere postigla.

To joj nije bio prvi put da se pojavila na ovom festivalu. Međtuim, to jeste bio prvi put da njena poseta Nju Orleansu toliko medijski ispraćena. Razlog tome bio je, naravno, Bajdenov katastrofalni nastup u TV debati protiv Donalda Trampa, kao i sve glasnije spekulacije o tome kako bi možda baš ona mogla biti ta koja bi trebalo da zameni vremešnog predsednika u izbornoj trci.

Ipak, tokom boravka u Nju Orleansu, Kamala nije komentarisala Bajdenovu (ne)sposobnost da, ukoliko u novembru porazi Tramoa, izgura drugi mandat. Više je govorila o ambicijama, onako uopšteno i neobavezno.  

„Ljudi će vam često govoriti da nije vaše vreme, da nije vaš red“, pričala je ona. „Nikada ih nemojte slušati.“

Od Bajdenovog poražavajućeg nastupa u TV debati prošlo je desetak dana, a Kamal Haris je u više navrata pokušavala da odbrani svog šefa, tvrdeći da loših 90 minuta (koliko je trajala debata) nikako ne bi smelo da zaseni sve ono što je Bajden do sada za SAD učinio.

Iako je Bajden izjavio da će od predsedničke trke odustati samo ako „Bog siđe i kaže mu da to učini“, određeni članovi Demokratske partije sve glasnije govore o tome kako bi Bajden trebalo da se povuče, i u čitavoj toj priči Kamal Haris nameće se kao njegova logična naslednica. Na primer, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije rekao je za NBC Meet The Press da bi Kamala Haris imala ogromne šanse da porazi Trampa. 

Pristalice Demokratske partije ukazuju na nekoliko anketa koje sugerišu da bi Kamala u hipotetičkom okršaju s Donaldom Trampom ostvarila bolje rezultate od Džoa Bajdena, tvrdeći da je ona daleko privlačnija mlađim glasačima i da odlično zna kako se vodi kampanja.

Njeno potencijalno uspinjanje na vrh stranke bio bi izuzetan uspeh, naročito kada se u obzir uzme činjenica da su je stranačke kolege do skoro smatrale slabošću partije.

Džamal ​​Simons, dugogodišnji strateg Demokratske partije, kaže za BBC da je Kamala dugo bila potcenjena i da republikanci moraju da obrate pažnju na nju. 

Međutim, daleko od toga da je Kamala Haris  jedina potencijalna zamena za bajdena. Tu su i guverner Mičigena Grečen Vitmer, Gevin Njusom iz Kalifornije, Džoš Šapir iz Pensilvanije i Džej B Priker iz Ilinoisa. Iako je Haris odbila da se upušta u javne spekulacije oko toga ko bi mogao da nasledi Bajdena, ona je i te kako svesna da nije jedini kandidat.

Ipak, prema pisanju BBC-a, pokušaj demokrata da kandiduju bilo koga umesto nje izazvao bi pravu pometnju unutar stranke, a verovatno bi osuo i podršku koju Demokratska partija među građanima trenutno uživa.

Republikanci takođe veruju da je Kamala Haris glavna favoritkinja za poziciju lidera stranke. Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline upozorio je da republikanci moraju biti spremni za „dramatično drugačiju trku“ ako Haris postane prva opcija demokrata. Grejem je posebno istakao njen progresivni kalifornijski brend, sugerišući da je u pogledu politike bliža levičaru Berniju Sandersu nego Džou Bajdenu, dok ju je Donald Tramp u danima nakon debate nazvao „patetičnom“.

Na kraju dana, pitanje svih pitanja – koje se ponajviše tiče glavnih donatora Demokratske partije – jeste da li Kamala Haris ima veće šanse da pobedi Donalda Trampa nego što ih ima Bajden?

Pristalice Harisove ukazuju na nedavnu anketu CNN-a koja sugeriše da bi ona zaista u okršaju s Trampom prošla bolje od Bajdena. Iste ankete takođe pokazuju da Harisovu naročito podržavaju nezavisni glasači i žene.

S druge strane, mnog stručnjaci odbacuju takva hipotetička istraživanja, napominjući da bi se osećanje birača promenilo ako bi Bajden zaista odlučio da se povuče. Jedan anketar blizak Bajdenovoj kampanji priznao je da Kamala možda ima više potencijala da proširi biračku bazu stranke od predsednika, ali je bio skeptičan u pogledu toga koliku bi razliku ona zaista mogla da napravi. 


 
                  
                  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.