Prva, nehotična rehabilitacija Nikole Kalabića odigrala se tokom prikazivanja serije „Poslednji čin“ Save Mrmka 1981. godine. Zoran Rankić je tako maestralno odigrao Kalabića da su dečaci po ulicama ponavljali repliku iz filma: „Kalabić sam ja, bre!“ Bilo bi zanimljivo pregledati zapisnike raznih ideoloških komisija tog vremena, koje su se sigurno zabrinule zbog neželjenih poruka ove serije. Možda i zbog te serije, Kalabić je stekao nezasluženu slavu. Najpopularnija kafanska četnička pesma pominje Kalabićeve „straže“. Čudni su putevi kafanske slave. Mnogo ozbiljniji borci, kao Jezdimir Dangić, Dragutin Keserović i mnogi drugi nisu zaslužili tu „počast“ kafanskih sviraca.

Niz je zločina za koje Kalabić snosi odgovornost. Njegovi branitelji bi mogli da kažu da se koncept komandne odgovornosti retko primenjivao 1945. godine i u svetu. Ovaj koncept je konačno uobličen posle suđenja japanskom generalu Jamašiti. Da li je komandant Gorske garde kriv za pojedinačna zverstva lokalnih kabadahija? Jedan od najzloglasnijih takvih zločina je ubistvo Darinke Radović iz Rajkovca i njenih dveju kćeri. Darinka je time postala simbol otpora i četničkih zverstava. Ona se po legendi, žrtvovala da bi spasla ranjenog partizana. Izgleda da u tom trenutku nije bilo tog partizana i da su je ubili seoski koljači iz niskih pobuda. U svakom slučaju, Kalabiću nije palo na pamet da kazni te zlikovce, uprkos činjenici da je ovakvo zlodelo ozbiljno ukaljalo ugled ravnogoraca u tom kraju.

Četnici jesu imali problema sa disciplinom. Mnogi seoski razbojnici su se proglašavali za „vojvode“ i vršili pljačke, silovanja i ubistva. Međutim, moralno odgovorni komandanti su ih kažnjavali. Čuveni trstenički pesnik i bibliotekar Veroljub Vukašinović me je podsetio kako je lokalni četnički komandant Mile Đorđević naterao neku samozvanu „crnu trojku“ u Velikoj Drenovi, ogrezloj u nepočinstvima svake vrste, da javno, nasred sela, ubiju jedan drugog. Pri svemu tome, mnoge njihove žrtve su bile crnoberzijanci i bogatije izbeglice, a ne žene sa decom kao Darinka Rajković. Partizani su ubili daleko više civila od četnika, ali je iza njihovih streljanja stajao organizovani represivni aparat. Izuzetno su retki pojedinačni i samovoljni ispadi partizanskih likvidatora.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.