Kakvo je stanje pred izbore u Nikšiću i zašto je ambasadorka SAD zabrinuta: “Pokušaji spoljnih faktora da se izvrši uticaj, građani da budu oprezni…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, izjavila je da je zabrinuta zbog napetosti pred lokalne izbore u Nikšiću.

Amabasadorka je osudila i “pokušaje spoljnih faktora da utiču na lokalne izbore” i poručila da “građani moraju biti oprezni zbog napora onih koji žele da utiču na crnogorsku demokratiju”.

Rajnke je na okruglom stolu o reviziji izbornog zakona ukazala da su napadi sa političkim, etničkim motivom na pojedince i institucije suprotni demokratskim vrednostima i da moraju biti osuđeni.

Ona je rekla da je neophodna saradnja vladajućih stranaka i opozicije kako bi došlo do reforme izbornog sistema koja zahteva “žrtvu” obeju strana.

I predstavnici EU govore da su zabrunuti zbog stanja u Nikšiću, gde su 14. marta lokalni izbori, kao prvi od poslaničkih izbora na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast posle 30 godina.

DPS optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se direktno meša u izborni proces u Nikšiću gde je poslednjih dana bilo nacionalno motivisanih incidenata.