Kakvi su to skupi lekovi čiju kupovinu je najavio predsednik Srbije

  1
  Foto: Profimedia

  Lekovi iz grupe monoklonskih antitela – bamlanivimab i REGN-CoV-2 – koji su odobreni u Americi za lečenje kovida 19, a za koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će stići u Srbiji tokom narednih meseci, deluju tako što sprečavaju ulazak virusa u ćeliju.

  Kako navodi Američka agencija za lekove (FDA), koja je dala dozvolu za primenu ove vrste terapije u SAD, pokazano je kroz klinička ispitivanja da ovi lekovi smanjuju rizik od hospitalizacije i razvoja teškog obilka kovida 19.

  Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Radan Stojanović objašnjava za Danas da ovi lekovi deluju tako što se vezuju za spajk protein sprečavajući ulazak virusa u ćeliju, kao i da su namenjeni određenoj grupi bolesnika, odnosno onima koji imaju lakšu ili umerenu sliku bolesti, a kod kojih postoji rizik od razvoja komplikacija, piše Danas.

  “Ljudi ne treba da misle da se radi o nekim čarobnim pilulama. Radi se o terapiji koja je namenjena samo jednoj grupi obolelih, koja je skupa i koja nije toliko jednostavna za primenu. Terapija se daje intravenski, pacijent mora biti konstantno pod nadzorom lekara, moraju biti obezbeđeni i lekovi u slučaju alergijske reakcije”, napominje Stojanović.

  FDA je odobrila upotrebu ovih lekova za lečenje pacijenta koji imaju blage i umerene oblike kovida 19 a koji su stariji od 12 godina. Terapija treba da bude primenjana kod obolelih kod kojih postoji veliki rizik od razvoja teškog oblika kovida 19 i hospitalizacije. Kako je naznačeno, ovi lekovi ne treba da se upotrebljavaju kod osoba kojima je potrebna kiseonička terapija s obzirom na to da bi primena ovih lekova u tom slučaju mogla da dovede do pogoršanja.

  Podaci na osnovu kojih je FDA izdala dozvolu za bamlanivimab bazirani su na rezultatima kliničke studije tokom koje je bilo obuhvaćeno 465 pacijenta, od kojih je 156 dobilo placebo a ostali lek u različitim dozama i to tri dana nakon što su dobili pozitivan rezultat na testu za sars-cov-2. Rezultati su pokazali da primena leka smanjuje rizik od hospitalizacije – među onima koji su primili lek tri odsto je primeljeno u bolnicu, u poređenju sa deset odsto onih koji su dobili placebo.

  U pogledu onih koji su dobili REGN-CoV-2, a koji je zapravo kombinacija antitela casirivimaba i imdevimaba, podaci iz studije u kojoj je bilo uključeno 799 pacijenta, pokazali su slični rezultate. Prosefor Stojanović navodi su ovo tek početni rezultati ispitivanje, te da je potrebno proceniti efikasnost i bezbednost ovih lekova na većem broju ispitanika.

  “Ne treba se zaletati. Vakcine i dalje ostaju najsigurniji način borbe protiv kovida”, zaključuje Stojanović.

  Terapija monoklonskim antitelima privukla je pažnju šire javnosti nakon što je objavljeno da je na ovaj način lečen bivši američki predsednik Donald Tramp. Lekovi su veoma skupi i jedna doza košta oko dve hiljade evra. Bamlanivimab proizvodi kompanije „Eli Lili“, a REGN-CoV-2 kompanija Regeneron.

  Profesor Radan Stojanović kaže i da je za sada pokazano da je terapija monoklonskim antitelima efikasna kod postojećih sojeva virusa, ali da je pitanje šta će se u budućnosti dešavati ako se pojave nove mutacije. „Takođe, izgleda da je REGN-CoV-2, koji je kombinacija dva antitela, efikasniji od bamlanivimab, kao monoterapije“, navodi Stojanović, dodajući da terapija monoklonskim antitelima nije ništa novo, i da je ranije primenjivana sa manjim ili većim uspehom.

  1 KOMENTAR

  1. Skupi lekovi. Kad dodju do nas i sa velom drzavne tajne, bice jos tri puta skupli, kao i sve sto nas predsednik kupuje za nase pare i za nas i u nase ime. Gde ide razlika u novcu nesmemo ni da pomislimo a kamoli da pitamo.On to radi za svoj narod, koji mu bezgranicno veruje. Pozdrav Marko

  Comments are closed.