Kakve veze ima Ejmi Klobučar sa policajcem osumnjičenim za ubistvo Flojda i zašto mnogi smatraju da neće moći da se izbori sa repovima prošlosti

0
Foto: Profimedia

U sredu popodne odjeknula je vest da će četvorica policajaca koji su umešani u ubistvo Džordža Flojda biti optuženi, a Dereku Šovinu revidirana je krivica za ubistvo drugog stepena.

Ko je preneo tu vest? Ejmi Klobučar, čudno.

Odmah su počele spekulacija da je Ejmi Klobučar neko ko ima insajderske informacije. Njen portparol je insistirao na tome da je njen tvit u kom je objavila tu informaciju zasnovan na vestima “Star tribjuna” i da senatorka nije imala poseban izvor te vesti. Ali čini se da je Klobučar vest objavila pre nego što je ona objavljena u “Star tribjunu”.

Bez obzira na to, ono što je ona otkrila pokazuje koliko se Klobučar bori da zadrži mesto potpredsednika Džoa Bajdena, čak i pitanje o vremenu dok je bila vodeći tužilac u okrugu Henepin, koji uključuje i Mineapolis u kom je preminuo Flojd.

O tom vremenu, nedavno je pisao Džesi Van Berkle iz “Star tribjuna”.

“Flojdov slučaj vratio je nacionalnu pažnju na vreme kad je Klobučar bila tužilac, posebno pošto je postalo janso da je Derek Šovin, policajac koji se optužuje za Flojdovu smrt, umešan u smrt drugog građanina, dok je Klobučar bila tužilac. Šovin je bio jedan od šest policajaca koji su pucali i ubili Vajna Rejsa 2006. godine, nakon što je on nišanio policiju puškom jer je pre toga nožem izboo svog prijatelja i njegovu devojku. Taj slučaj nije otišao pred veliku porotu, sve dok Klobučar nije napustila mesto tužioca i postala senator. Klobučar nije krivično gonila policiju koja je bila umeštana u više od dve desetine smrtnih slučajeva koji su se dogodili u vreme dok je bila tužilac. Te odluke je prepustila velikoj poroti, što je bila uobičajena praksa u to vreme”, pisao je Džesi Van Berkle.

Klobučar je snažno odbacila ideju da je bila nežna prema policiji, a naročito prema Šovinu.

“Ova ideja da sam nekako odbila slučaj, koja je objavljena na nekim veb blogovima i koji se potom postavlja na internet, protiv ovog službenika policije je apsolutno lažna”, rekla je ona na MSNBC.

“To je laž. Ne znam šta bih drugo rekla o tome nego da je laž… Nikada nisam odbila slučaj, to je moj naslednik rešio i poslao ga velikoj poroti, a on je to rekao. Odluka je doneta dok sam bila u Senatu”, dodala je ona.

Međutim, čini se da je šteta već napravljena i da se situacija ne odvija najpovoljnije po Klobučar, uprkos njenim naporima da u celom ovom slučaju bude transparentna i nedvosmislena u optužbama na račun oficira.

Možda se za Klobučar, kada je reč o šansama da postane Bajdenova kandidatkinja za potpredsednicu, najgori trenutak dogodio prošle nedelje tokom obraćanja javnosti kongresmena iz Južne Karoline i rukovodećeg parlamentarne većine (demokrata) u Predstavničkom domu Džima Klajburna. On je tada izjavio da su “svi ponekad žrtve tajminga i da tada drugi imaju koristi”.

“A ovo je veoma loš tajming za Ejmi Klobučar, koju veoma poštujem”, rekao je Klajburn.

Težak udraca za Klobučar. Naročito ako se zna da je Klajburn najzaslužniji za Bajdenovu dominaciju u “prajmarisima” među kandidatima za predstavnika demokrata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Njegova podrška Bajdenu imala je ogroman uticaj među glasovima Afroamerikanacana (61% glasova) na “prajmarisima” u Južnoj Karolini, gde je Bajden odneo ubedljivu pobedu.

Međutim, usled protesta povodom Flojdove smrti i nakon Bajdenovog gafa da Afroamerikanci “nisu crni” ako glasaju za Trampa, sve ću veće šanse da će Bajden za potpredsednicu izabrati Afroamerikanku.

Čak i da ne bude tako, mala je verovatnoća da Klobučar bude drugi izbor. Ne samo zbog optužbi na njen račun dok je bila vodećei tužilac u Mineapolisu, već i zbog njene veze – iako ona insistira da su optužbe “nepoštene” – sa policajcem koji je postao simbol represije policijske brutalnosti nad Afroamerikancima u SAD.

Vreme je sve u politici. I bez obzira koliko je Klobučar pokušavala da bude agresivna i transparentna nakon ubistva Džordža Flojda, verovatno neće uspeti da nadmaši “repove prošlosti”. Ili bar neće uspeti u tome do avgusta, kada će Bajden i definitivno odlučiti koga će izabrati za potpredsedničkog kandidata demokrata.