Kakve su posledice gojaznosti po žene a kakve po muškarce

0
Foto Profimedia

Novi dokazi iz velikog broja podataka ukazuju da, iako gojaznost povećava zdravstvene rizike za sve, žene i muškarci predisponirani su za različita stanja povezana s gojaznošću.

Analiza velikog broja podataka pokazuje da se žene i muškarci suočavaju sa različitim zdravstvenim rizicima vezanim za gojaznost. Prekomerna težina je jedno od najčešćih zdravstvenih stanja među populacijom širom sveta.

Ovo zdravstveno pitanje delimično se odnosi na lekare, jer može da ukaže na razvoj drugih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, srčane bolesti i neke oblike karcinoma.

Rizik od razvoja dodatnih zdravstvenih problema kod žena je različit, u poređenju sa muškarcima, pokazalo je novo istraživanje sa “University of Oxford” u Velikoj Britaniji, prenosi N1.

Ova studija pokazuje da gojaznost može pa poveća rizik za raznovrsnija zdravstvena stanja nego što su lekari ranije mislili.

“Sve je očitije da gojaznost negativno utiče na zdravlje ljudi, ali istraživanja koja se odnose na pol i razlike u posledicama, još uvek nisu dovoljno prisutna”, smatraju istraživači.

Gojaznost kod žena vodi u dijabetes tipa 2

Kako se ispostavilo, žene sa gojaznošću suočavaju se sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2 u odnosu na muškarce koji su gojazni.

S druge strane, muškarci imaju veći rizik za hroničnu opstruktivnu bolest pluća i hroničnu bolest bubrega, u poređenju sa ženama koje su gojazne.

“Ovo istraživanje pokazuje koliko gojaznost može da nanese štete zdravlju ljudi, kao i da žene i muškarci mogu da imaju za posledicu različite bolesti”, kaže dr Dženi Sensin.

Ovi nalazi, napominje tim, imaju dokaze da je sprečavanje i lečenje gojaznosti presudan korak u sprečavanju pojave drugih zdravstvenih stanja.

“S obzirom na ubedljive dokaze o šteti koja nastaje kao posledica gojaznosti, širokog spektra bolesti koje rezultiraju smrću, naši nalazi ukazuju na kritičnu potrebu za zdravstvenim merama da se zaustavi plima gojaznosti”, rekao je koautor dr Majkl Holms.