Potencijalno dugoročne posledice kovida-19 još uvek nisu poznate, naročito kada je reč o deci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svetske zdravstvene ogranizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi, a prenosi Hina.

„Znamo da deca i adolescenti mogu da se zaraze i da mogu da zaraze druge. Znamo i da ovaj virus može da bude smrtonosan za decu, ali i da ona obično obolevaju od blažeg oblika bolesti. Istakao bih da je vrlo malo teških i smrtnih slučajeva od posledica kovida-19 među decom i adolescentima“, rekao je prvi čovek SZO, javlja Tass.

„Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da je manje od deset odsto registriranih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda bolesti uočeno među osobama mlađim od dvadeset godina“, prenosi N1.

Dodao je da je u svakom slučaju potrebno sprovesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolevanja od težih oblika kovida-19 i smrtnog ishoda od posledica bolesti među decom i adolescentima.

On je istakao da potencijalno dugoročne posledice na zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvek nisu poznate.

I premda deca uglavnom ne obolevaju od težih oblika kovida-19, ona pate na druge načine, rekao je Gebrejesus.

U mnogim zemljama je rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinisanje poremećen za vreme pandemije koronavirusa, zatim škole nisu radile i činjenica da milioni dece širom sveta mesecima nisu pohađali nastavu, sve to utiče na njih, objasnio je direktor SZO.

On smatra da bi, usred retko teških posledica za decu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebala da bude poslednja opcija.

Ako vlasti neke države i donesu takvu odluku, ona bi trebala da bude privremena i trebala bi da se uvodi na lokalnom nivou u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Sigurnost dece u školskim ustanovama nije samo zadatak škola, vlada ili porodica, ona je istovremeno zadatak svih nas, istakao je Gebrejesus.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.