Kakva je epidemiološka situacija u Srbiji, Južna Amerika je “kontinentalno žarište”, proglašena 21 izborna lista: Vaš brifing za sredu

0

“SVI SU OČEKIVALI LINEARAN PAD” – Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija s koronavirusom mnogo bolja i da ima trend pada.

“Nekako se očekivalo u javnosti da će taj broj linearno da opada. Mi se nalazimo na tom delu krivulje trenda pada”, rekla je Kisić Tepavčević gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Navela je da je najvalidniji pokazatelj stanja koji broj od ukupnog broja slučajeva ima teže forme bolesti.

“Imamo i sve veći broj dana kada nemamo smrtnih ishoda”, rekla je Kisić Tepavčević.

“POSTOJI MOGUĆNOST DA SE EPIDEMIJA PONOVO RAZBUKTA” – Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da tok epidemije koronavirusa u Srbiji slabi ali i upozorio da još uvek postoji potencijal razbuktavanja, prvenstveno kada je u pitanju osetljiva populacija.

Komentarišući rast broja inficiranih prethodnih dana, Janković je za Radio televiziju Srbije rekao da je vidljivo da u “repu” epidemije raste udeo obolelih sa lakšom kliničkom slikom.

“Imamo slabljenje toka epidemije ali moramo biti pažljivi jer virus i dalje ima potencijal da naudi ljudima koji su osetljivi”, naveo je epidemiolog.

“Ovo je kraj prve faze pandemije na našim prostorima. Potencijal za drugi talas postoji ako ne bismo sprovodili mere. U slučaju drugog talasa, nadamo se da ga razbijemo na više malih talasa koje ćemo potom razbijati jedan po jedan”, dodao je Janković.

“MALI ODZIV ZA TESTA NA ANTITELA…” – Epidemiolog Tatjana Pekmezović rekla je da je odziv ispitanika za test o kolektivnom imunitetu u Srbiji na koronavirus manji od očekivanog, ali je dodala da struka za to ima razumevanja.

“Takve studije nisu česte u našoj populaciji, neki građani se uplaše kada ih lekar pozove, drugi ne smatraju da je to važno. Razloga za strah nema, zato što bezbednost ispitanika nije narušena ni na koji način”, rekla je Pekmezović za list Danas u izdanju za sredu, 10. jun.

Prema njenim rečima, studija je odobrena od strane tri etička komiteta i privatnost ispitanika je garantovana.

Ona je najavila da će prvi preliminarni rezultati studije o kolektivnom imunitetu u Srbiji na koronavirus uskoro biti saopšteni javnosti, jer protokol predviđa da se podaci javno prikažu nakon dobijanja rezultata za prvih 1.000 ispitanika.

PROGLAŠENA 21 IZBORNA LISTA – Republička izborna komisija je na sednici održanoj u utorak uveče uvažila žalbu i poništila prethodno doneto rešenje da se odbaci lista Grupe građana “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju”, objavio je Cesid na Tviteru. Nešto kasnije, na sednici je i proglašena 21. po redu izborna lista – “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju”.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimirijević rekao je na sednici da je ta Grupa građana predala 10.847 pravno valjanih overenih potpisa uz listu.

Republička izborna komisija usvojila je ranije istog dana prigovor Grupe graana i poništila rešenje o odbijanju njihove izborne liste “Pokret Levijatan-živim za Srbiju”, nakon što je tu listu odbila zbog sumnje pojedinih članova RIK-a da je taj pokret sam prikupio potpise.

NOVI VELIKI RAST ZARAŽENIH U MEKSIKU – U Meksiku je registrovano novih 4.199 slučajeva zaraze koronavirusom i 596 novih smrtnih slučajeva, zbog čega se planirano otvarnje ekonomije dovodi u pitanje.

Ukupno je 124.301 zaraženih, a od posledica Kovida-19 u toj zemlji je preminulo 14.649 ljudi.

Otprilike petina zaraženih su zdravstveni radinici, oko 26.000, a umrlo ih je 385.

Zvaničnici navode da su, s obzirom na nisku stopu testiranja u Meksiku, stvarne brojke verovatno mnogostruko veće.

VRHOVNI SUD BRAZILA NALOŽIO VLADI OBJAVLJIVANJE POTPUNIH PODATAKA O KORONAVIRUSU – Vrhovni suda Brazila naložilo je tamošnjoj Vladi da nastavi objavljivanje potpunih podataka o zaraženima i preminulima od Kovida-19, uključujući ukupan broj umrlih.

Brazilska Vlada ranije je prestala da objavljuje ukupan broj umrlih od koronavirusa, ali je nastavila da objavljuje brojeve na dnevnom nivou.

Kritike tog poteza ukazuju na potencijalnu želju da se zataška pravo stanje u toj zemlji.

Sudija Alekandre de Moraes rekao je da je vlada dužna da pruži potrebne informacije brazilskim građanima.

De Moraes je u svojoj odluci rekao da težina pandemije, u kojoj je umrlo više od 38.400 Brazilaca, od vlade zahteva transparentnost.

U VELIKOJ BRITANIJI JUČE PET PUTA VIŠE PREMINULIH NEGO DAN RANIJE – U Velikoj Britaniji je u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo 286 osoba, pet puta više nego prethodnog dana, kada je prijavljeno 55 umrlih, što je bilo najmanje od početka marta.

Od početka pandemije u Britaniji su od COVID-19 preminule 40.883 osobe, što je najviše posle Sjedinjenih Američkih Država.

Sa 602 umrla na milion stanovnika, Velika Britanija je takođe na drugom mestu, posle Belgije, koja ima 830 umrlih na milion stanovnika.

SAHRANJEN DŽORDŽ FLOJD – “Vreme je da se slavi život”, rekla je pastorka Mia Rajt u punoj crkvoj, gde se ispred kovčega okupila Flojdova porodica.

“Možda ćemo plakati, tugovati, ali ćemo pronaći utehu i nadu”, rekla je ona na početku ceremonije.

Ceremoniji kojoj je u hjustonskoj crkvi prisustvovalo nekoliko stotina ljudi – njegova porodica i prijatelji, ali i Al Šarpton, sveštenik i borac za ljudska prava, kao i gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner, članica američkog Kongresa Šejla Džekson Li i drugi, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Na ceremoniji je puštena i video poruka demokratskog kandidata na predsedničkim izbora Džozefa Bajdena koji je rekao da je došlo vreme “za rasnu pravdu u SAD”.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: