(Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas sunarodnike da smanje društvene aktivnosti i da ostanu kod kuće dok se epidemija koronavirusa zahuktava.

„Odustanite od svakog putovanja koje nije zaista neophodno, svake proslave koja nije stvarno neophodna. Ostanite kod kuće, u mestu stanovanja koliko je to moguće“, rekla je kancelarka u svom nedeljnom podkastu.

„Kakva će biti zima, kakva će biti Nova godina, odlučuje se u danima i nedeljama koje dolaze“, upozorila je ona.

Nemačka je zabeležila 7.830 slučajeva koronavirusa u poslednja 24 časa, što je rekord za zemlju od izbijanja pandemije Kovida-19, prema zvaničnim podacima objavljenim danas.

U prethodna 24 časa umrlo je 33 ljudi, a ukupno je u zemlji umrlo 9.767 ljudi od početka krize. Kriza je do sada manje pogodila Nemačku u odnosu na većinu njenih evropskih suseda.

U borbi protiv povratka epidemije, Merkel, naučnica po obrazovanju, podsetila je na značaj poštovanja sanitarnih mera i redovnog provetravanja zatvorenih prostora, objašnjavajući da sada „treba ići dalje“.

„Ako svako od nas sada značajno smanji broj susreta van sopstvene porodice na neko vreme, možemo uspeti da smanjimo i preokrenemo trend povećanja infekcija“, upozorila je ona.

Ona je rekla da je svesna da je za mnoge to teško odricanje ali je naglasila da će taj privremeni napor omogućiti da se izbegne preopterećenje zdravstvenog sistema, da ostanu otvorene škole i obdaništa i da se spasu privreda i radna mesta.

„To je najefikasnija alatka kojom sada raspolažemo u borbi protiv pandemije. Danas je to potrebnije nego ikad“, dodala je Merkel.

Merkel i regionalne vođe su u sredu ustanovili mapu puta za suzbijanje novog izbijanja zaraze, uvodeći nove restrikcije među kojima je noćno zatvaranje barova i restorana od trenutka kada se pređe određen prag zaraze. 

Više saveznih država se suprotstavilo tim merama.

Upravni sud u Berlinu je tako u petak poništio odluku o zatvaranju restorana i barova u glavnom gradu izmedju 23.00 i 6.00 sati.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-457-od-15-oktobra/
https://www.nstore.rs/product/cedomir-antic-istorija-21-veka/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.