Starije žene koje piju više gaziranih pića mogu imati veće izglede za prelom kuka od vršnjakinja koje konzumiraju malo ili nimalo gaziranih pića, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prelomima kod više od 70.000 žena prosečno starih 69 godina. Polovina žena praćena je najmanje 12 godina. U posmatranom razdoblju zabeleženo je 2.578 preloma kukova.

Kad su naučnici proučili konzumaciju gaziranih pića utvrdili su da su žene koje su pile prosečno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno, imale 26 odsto veću verovatnost za prelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pića.

A žene koje su pile više od 7 dcl dnevno bezkofeinskih gaziranih pića imale su 32 odsto veće izglede za prelom kuka.

“Na bazi naših rezultata niska ili umerena konzumacija gaziranih pića ne bi povećala rizik preloma kod žena u menopauzi”, kaže dr Pedro Kremer, rukovodilac studije i naučnik na Univerzitetu Kalifornija San Dijego i na San Dijego državnom univerzitetu, prenosi N1.

“Ali, nakon određene količine koja odgovara dvema konzervama (0,7 l) dnevno rizik bi bio značajno veći”, kaže Kremer.

Tokom menopauze i kasnije telo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke žena ima veći rizik za prelome.

Ranija istraživanja povezala su gazirana pića s manjom gustinom kostiju, naveli su naučnici u časopisu „Menopause“.Ali rezultati nisu bili neupitni i ranija istraživanja nisu ponudila jasnu sliku o tome jesu li gazirana pića poseban problem.

U ovoj studiji naučnici nisu pronašli vezu između manjih količina gaziranih pića i rizika od frakture. Povećani rizik jedino je postojao kad je žena konzumrala više od 7 dcl gaziranih pića dnevno.

Rizik je potvrđen i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji mogu uticati na zdravlje kostiju i rizik fraktura poput lekova za osteoporozu, dijabetes, unos kofeina, prihode, nivo fizičkih aktivnosti i porodičnu istoriju preloma kukova.

Jedno ograničenje studije bilo je da naučnici nisu imali podatke o konzumaciji gaziranih pića u čitavom posmatranom razdoblju, pa je moguće da je to moglo da utiče na rizik fraktura. Takođe nisu mogli da prouče postoje li razlike u riziku fraktura kod zaslađenih gaziranih pića u odnosu na ona s veštačkim zaslađivačima.

Uprkos tim manjkavostima studije Kremer ističe da smanjivanje unosa gaziranih pića može da koristi zdravlju i da predstavljati način smanjivanja rizika od fraktura za žene.

„Važno je izbegavati ponašanja koja povećavaju izglede za frakture poput sedalačkog načina života, određenih lekova, duvana i neuravnotežene ishrane”, kaže Kremer.

“Unošenje velikih količina gaziranih pića verovatno treba dodati na taj spisak kao dodatnu meru izbegavanja povećanog rizika za prelom kuka”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.