Kako zaista igra Jokić: Najveća analiza najboljeg košarkaša NBA lige – Čitajte u novom Nedeljniku

0
USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Rečenica da “nije važno šta je izrečeno, nego ko je to izrekao” posebnu dimenziju dobija u slučaju Nikole Jokića ovih dana. On je kako se bliži kraj regularne sezone NBA lige glavna tema i onih koji ga vole, i onih koji ga baš i ne vole ali ga cene, i onih koji očigledno ne znaju šta pričaju. Ili, što je još gore, namerno pričaju gluposti.

O Jokiću je i ranije izrečeno i napisano mnogo toga, pa ste tako i na ovim stranicama mogli da pročitate priče o njegovom putu od igrača draftovanog tokom reklama do najboljeg centra sveta, kao i priče o fenomenu “Džokera”, netipičnom igraču koji je istovremeno svojom pojavom kupio pažnju Amerikanaca, a ljude u Srbiji “naterao” da ponovo ustaju rano i da im dan zavisi od toga šta su uradili neki njihovi momci iz Kičenera u Kanadi, Kordobe u Argentini ili iz Misurija.

Ipak, malo je rečenica koje su tako dobro opisale sve što je Jokić do sada uradio kao linija povučena između dva pola. Na jednom polu je izrečeno: “Nikola Jokić bi bio najgori MVP u poslednjih 35 godina, i ne, priča o njemu i Nagetsima nije dobra za gledanost kako neki možda misle.” Na drugom polu je napisano: “Lebron Džejms i Džoel Embid započeli su sezonu kao vodeći u MVP trci, zatim je Stef Kari imao svoju seriju utakmica… Ali najkonstantniji igrač tokom cele sezone bio je Nikola Jokić. Doveo je svoj tim do učinka 9-1 otkako je Marej povređen, dokazujući da je dostojan MVP nagrade.”

Prvu je rečenicu rekao Nik Rajt, američki novinar, koji je nakon diplomiranja radio na Radiju KCSP 610AM u Misuriju, zatim prešao na Fox Sports, a kao važna stavka u biografiji vodi mu se i učešće u emisiji “Želite li da postanete milioner”.

Drugu rečenicu napisao je Medžik Džonson, jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

Zato je u vreme kada više reakcija može da izazove Rajtova nego Medžikova izjava važno napraviti dublju analizu, neku vrstu skautinga najboljeg igrača NBA lige ove sezone.

Tek kada uđete u “sitna crevca”, ono Nikolino kretanje po terenu dobija puni smisao, a skauting u ta “sitna crevca” i seciranu magiju možete pročitati u velikoj priči u novom broju Nedeljnika.

DETALJNA ANALIZA SVAKE AKCIJE, SVAKOG JOKIĆEVOG POKRETA NA TERENU

Od četvrtka na kioscima, digitalno izdanje već od srede na Nstore.rs