Kako upotreba antidepresiva može pomoći u zaštiti od težih oblika kovid-19? “Smanjuje se rizik kod viskorizične populacije”

0

(Beta-AFP) – Lek Fluvoksamin iz grupe antidepresiva, mogao bi da utiče na manji broj hospitalizacija pacijenata sa kovidom-19 kod kojih postoji rizik od teškog oblika bolesti, navodi se u rezultatima novog kliničkog ispitivanja.

“Fluvoksamin, lek koji već postoji i ima dostupnu cenu, smanjuje rizik od potrebe za dodatnom negom kod visokorizične populacije”, navodi se u studiji koja je juče objavljena u britanskom medicinskom časopisu Lanset global helt (The Lancet Global Health).

Fluvoksamin se koristi kao antidepresiv, a takođe i za opsesivno-kompulzivni poremećaj.

Autori studije sproveli su ispitivanja u desetak brazilskih bolnica kako bi procenili da li se time izbegavaju hospitalizacije pacijenata sa kovidom-19.

Istraživanje je sprovedeno kod 700 pacijenata i obuhvatilo je još toliko pacijenata koji su dobijali placebo, a da lekari nisu znali koji tretman im daju.

I prethodne studije su davale nadu da Fluvoksamin može da se koristi za ublažavanje simptoma kovida-19, ali su sprovedene na malim uzorcima i zbog metodologije su zaključci tih istraživanja bili veoma nesigurni.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-na-plus-pokloni/