Pred vama je 38. epizoda podkasta Najopasniji rezultat u produkciji Velikih priča – jedna velika priča o zanimljivoj temi koja se svaki čas poteže u javnom prostoru, a o kojoj retko dobijemo kvalitetne informacije. I priča koja se totalno uklapa u business week Velikih priča i sijaset tekstova koje ste o biznisu i ekonomiji na sajtu Velikih priča mogli da pročitate ovih dana.

Neposredni povod za ovu epizodu jeste rasprava – ne javna rasprava iako su vrlo javno raspravljali – između trenera KK Partizan Željka Obradovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića oko toga ko je „državni projekat“ i kako privatizovati klubove. Jednima je to želja, drugima je to „nemoguća misija“. A Uroš, Miho i Vlada u sat i po razgovora pokušavaju da seciraju ovaj problem, parčence po parčence.

Na početku epizode razgovaralo se o postojećim modelima vlasništva koji su primenjeni u Španiji i Nemačkoj jer se često te dve zemlje uzimaju kao „ideali“ u tome kako izgleda kada su klubovi „samostalni“ i kada njima upravljaju navijači. Analizirane su i prednosti i velike mane modela sociosa (španski model) i „50+1“ (nemački model), kako bi se utvrdilo da li je tako nešto moguće primeniti i kod nas.

Razgovaralo se i o tome kako u Hrvatskoj postoje bukvalno svi mogući modeli vlasništva i kako je moguće da se nijedan do sada nije pokazao kao pravi? Jer da jeste, svi bi se držali toga.

Ne postoji pravi vlasnički model ni u razvijenim društvima, a kamoli u teškom etatizmu, kakav postoji na ovim prostorima, pa je Najopasniji rezultat pokušao da odgovori na pitanja koji bi modeli bili najbolji za koji klub.

Time su povučene i jasne distinkcije između identiteta i načina funkcionisanja klubova kod nas, što je posebna i vrlo zanimljiva tema. I tema koja će – to vam dobri stojimo – izazvati rasprave.

Ko je u nemilosti države zaista, a ko oko toga gradi identitet?

Koje su razlike između vlasništva i organizacije klubova u košarci i fudbalu?

Šta ćemo sa mentalitetom „državi duradi nešto“?

I kada će priča o privatizaciji i navijačkoj kontroli zaista prestati da bude prazna?

Podkast Najopasniji rezultat slušajte (i gledajte) na YouTube i na svim audio striming platformama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.