Kako to da se opet govori o “blokadi na Drini”: “Toga neće biti dok sam ja predsednik”, kaže Vučić

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dodik: Neću žrtvovati mir

 (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će se Republika Srpska (RS) politički boriti za svoja prava i da nije spreman da RS žrtvuje za mir.

Dodik je novinarima posle sastanka rekao da RS namerava politički da se bori za svoja prava i da ne traži ništa “sem onoga što joj pripada”.

Zvaničnik je rekao da nije spreman da RS žrtvuje za mir, već je spreman da se lično žrtvuje za RS. Dodao je da su se odnosi u BiH “kulminirali do mere da moraju da počnu da se rešavaju na pravni način”.

Dodik je rekao da je Vučića upoznao da je RS “u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju oružane snage BiH”.

Prema njegovim rečima, Ustav BiH ne prepoznaje nameru BiH za odbranom i da nema prostora za vojsku.

Dodik je dodao da bi misija Altea u BiH trebalo da bude produžena, o čemu treba da odluči Savet bezbednosti UN.

Vučić: Protiv sankcija protiv bllo koga u RS

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija apsolutno usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj.

“Naš stav je veoma čvrst, jasan i nedvosmislen. Molimo ih sve da razgovaramo i da rešavamo probleme dijalogom”, kazao je Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je ocenio da bi sankcije dovele do uzavrele atmosfere i do “domino efekta” sa raznih strana, koje, kako je dodao, nikome ništa dobro neće doneti.

“Moj je poziv svima koji misle da su sa sankcijama sve završili, da je samo pitanje implementacije, da još jednom razmisle pre nego što takvu odluku donesu. Srbija se neće pridružiti sankcijama i neće biti blokade na Drini dok sam ja predsednik Srbije”, naglasio je Vučić.

On je naveo da je Dodik spreman da razgovara kako bi institucije BiH profunkcionisale, ako bi se rešilo pitanje korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljišta, koje se navodno oduzima Republici Srpskoj i “predaje u ruke” centralnih organa vlasti BiH.

Dodao je da je s Dodikom razgovarao o pitanju vojske RS i preneo mu “nekoliko važnih poruka” iz Evropske unije i sveta.

Vučić je naveo da je s Dodikom razgovarao o više infrastrukturnih projekata, medju kojima i o potpisivanju ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, a koji bi Srbija finansirala od 80 do 90 odsto.

“To je velika stvar za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, nama radovi veoma brzo napreduju na mostu na Savi i na ovih 18 kilometara kroz Srbiju”, istakao je on.

Vučić je rekao da je zamolio Dodika da sa kolegama u Sarajevu razgovara o ubrzanju izgradnje auto-puta od Višegrada do Sarajeva, kojim bi se, kako je naveo, gradjani Novog Pazara, Tutina i Sjenice spojili sa Sarajevom i istočnim delom RS.

“Ta vrsta spajanja izmedju srpskog i bošnjačkog naroda bila bi veoma lekovita za naše odnose i za razvoj naših ekonomskih odnosa”, naglasio je Vučić.

Vućić je kazao da su razgovarali i o izgradnji aerodroma u Trebinju, koji bi trebalo da počne da radi 2023. godine i u koji su najavljena ulaganja od 90 miliona evra.

Šarović: Dodi aterirao

 (Beta) – Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je sinoć da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “aterirao” i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir.

“Očito da je Dodik u velikoj meri aterirao i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir, što je Vučić jasno saopštio. Upravo traženje rešenja kroz razgovor i razumna politika je ono što SDS celo vreme potencira kao jedino moguće rešenje”, navo je Šarović.

On je upitao šta je sa vraćanjem vojske i ostalih nadležnosti Republike Srpske i sa svim velikim Dodikovim pričama, za koje, kako je naveo, Dodik očito nije dobio podršku Srbije.

Šarović je kazao da je Vučić rekao da je na sastanku čuo “racionalan i pragmatičan” Dodikov pristup, kao i da će, ako se nadje dogovor oko šuma i zemljišta, institucije BiH nastaviti funkcionisati.

Predsednik SDS-a je naglasio da je upravo to ono što je opozicija prva predlagala, da se sazove Narodna skupština RS i rešavaju problemi nastali odlukama Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i šumama.

“To je Dodik i priznao, naravno trudeći se da to, nakon što je izgovorio, minimalizira notornom laži da je opozicija od toga odustala”, istakao je Šarović.

Dodao je da se SDS nikada nije zalagala za sankcije bilo kome, pa ni Dodiku.

“To je još jedna njegova (Dodikova) gnusna laž”, kazao je Šarović.

Prema njegovim rečima, sve on što se moglo čuti od Vučića je “ustvari politika na koju SDS uporno poziva”.

Šarović je još kazao da se, za razliku od predsednika Srbije, od Dodika ni ovoga puta, “nije moglo čuti ništa novo, razumno, niti pametno”.

“Nismo čuli kako i na koji način misli vratiti nadležnosti, samo je potvrdio da će neku svoju igru, bez ikakvog jasnog plana i realnih koraka, igrati do izbora, ali sada očito ‘pod ručnom’, jasno uvidjajući da crtu ne sme preći”, istakao je lider SDS-a.

Koliko je “aterirao”, naveo je on, pokazuje i to da na kraju nije rekao da će, ako se dogovor ne postigne nestati Bosne i Hercegovine, što je bila njegova osnovna retorika ovih dana, već tek da će BiH biti nestabilna.

Prema njegovim rečima, simptomatično je i to da je Dodik, dok je Vučić pričao o ekonomiji, govornicu iskoristio da “neosnovano blati SDS, čime je ponovo pokazao koliko je, ustvari, zaokupljen strahom od gubitka vlasti i da je on glavna briga samom sebi”.