Kako telesna težina utiče na opadanje sposobnosti razmišljanja

0
Foto: Profimedia

Postoji veza između gojaznosti kod ljudi srednjih i starijih godina i slabijih sposobnosti razmišljanja, napisao je tim naučnika sa Univerziteta u Ajovi u časopisu “Brain, Behavior and Imumunity”

Istraživači kažu da su želeli da se uvere da li su tačne prehodne studije koje su otkrile ovu vezu, tako što će proceniti kako različite vrste telesne masti utiču na ono što je poznato kao fluidna inteligencija ili sposobnost rešavanja problema u novim situacijama.

Otkrili su da žene s manjom mišićnom masom imaju bolje rezultate s fluidnom inteligencijom tokom vremena, izveštava NewsWeek. Međutim, veći nivo telesne masti bio je povezan s padom inteligencije, i kod žena, i kod muškaraca. Kod oba pola, pad je povezan s manjim brojem belih krvnih zrnaca koji su deo imunološkog sistema.

Studije su pokazale da bi viši indeks telesne mase mogao da pokrene promene u imunološkom sistemu koji utiče na mozak, a izazvaće i probleme u razmišljanju.

Brendon Klindinst, sa Univerziteta Ajova, objasnio je da je vežbanje važno za žene srednjih i starijih godina, koje u proseku imaju manju mišićnu masu od muškaraca.

“Ako jedete dobro i koristite tehniku brzog hoda, kao vrstu vežbe, to bi moglo da pomogne vašem mozgu”, kaže koautorka Ariel Vilet, sa fakulteta, prenosi Index.hr.

Međutim, ipak, nije jasno da li ova otkrića mogu da se primene na sprečavanje razvoja Alchajmerove bolesti.

Ranije ove godine, pri istraživanju na miševima, poseban tim naučnika na Jejlu otkrio je da dijete, koje sadrže visok nivo ugljenih hidrata i masti, menjaju deo mozga koji kontrolira metabolizam.