Kako su teroristi i država stvorili balkanske klanove; Dosije Kisindžer; Fenomen Sex Pistols – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

0
EPA PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC

Postoji ona stara: ako hoda kao patka, izgleda kao patka i kvače kao patka, velika je verovatnoća da je reč o patki. Isto tako, ako se svima čini da je svet krenuo unatrag, da je sve manje dobrih vesti, da su i neke davno osvojene slobode dovedene u pitanje, velika je verovatnoća da je svet stvarno krenuo u rikverc.

O tome, ali i o mnogo čemu drugome, saznaćete u novom broju Nedeljnika, u kojem možda, sem nadahnutih priča o panku inspirisanih Pistolsima, nema baš lakih i letnjih tema, ali ima, od Bugojna do Bogote, a preko Bele kuće i Beograda, mnogo istorijskih i aktuelnih opomena koje treba čuti i uvažiti.

Jer ako možemo da biramo, mi bismo da nam se ponovi pank, a ne razni Kisindžeri, Miloševići, Belivuci i Gileadi…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju i ostale vesti koje će obeležiti dan

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

BUGOJNO-BOGOTA – Kako je teroristički napad koji je potresao Jugoslaviju pre tačno pola veka doveo do stvaranja organizovane balkanske mafije i regrutovanja “žestokih momaka” – Arkan, Ljuba Zemunac, Giška, Dugi – za krvave poslove Službe? Veliki dosije o “Bugojanskoj grupi” i njenim posledicama u novom Nedeljniku.

LALIĆ – Sudar svetova je počeo, i nije onakav kakvim ga je zamišljao Hantington, piše u uvodniku novog broja Nedeljnika glavni urednik Veljko Lalić.

LUDA PO TEBE – Mnogi Srbi i dalje o Rumuniji razmišljaju kao da je Mile Belodedić juče prebegao u Zvezdu. Tek će se Srbi iščuđavati otkud Bugari u EU, a ne znaju da je pored svih nedostataka, čak i Bugarska Todora Živkova imala i kosmonauta i nuklearku, razvijala je računarsku industriju, pa otuda i tehnologija za piratske diskove devedesetih, piše Zoran Panović u analizi srpsko-makedonsko-bugarskih odnosa u novom broju.

SMAJLOVIĆ – “Ko još veruje u benevolenciju bogatih i moćnih prema malim i siromašnim”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

KISINDŽER – Ko je u stvari Henri Kisindžer? Ko je bio i šta ga je preoblikovalo? Kakve su stvarno uloge Meterniha i Makijavelija u njegovom životu i koji je germanski profesor sa monoklom bio važniji i od njih dvojice? Da li je Kisindžer realista ili “idealista sa iskustvom”? Da li je i zašto devedesetih bio na “našoj” strani? Može li da se odbrani pred porotom istorije? I želi li to, zapravo? Veliki portret u novom Nedeljniku.

PISTOLSI – Državni tužilac traži njihovu zabranu, majke prave živi zid ispred koncertne sale u Velsu sprečavajući mlade da plate da odu na koncert i vide Sotone uživo, jedan običan Britanac baca televizor kroz prozor dok je tekao intervju sa članovima benda jer ne podnosi da vidi na televiziji četiri lika koji govore (psuju) kao i on u životu. Ko su četiri mladića koja su bila posle tog nastupa i singla napadnuta noževima na ulici u Londonu? O fenomenu Sex Pistols za Nedeljnik su govorili ljudi iz različitih branši, i različitih uzrasta…

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za 30. jun najviše pišu o poseti crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu i stavovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa situacijom na Kosovu, a bave se i nizom drugih tema.

ŠTA PIŠU NOVINE

ALO – O poseti crnogorskog premijera, list piše: “Nova era saradnje sa Crnom Gorom”.

BLIC – “Rešićemo sve što nas razdvaja”, o novoj eri pozitivnih odnosa Srbije i Crne Gore. “NATO šalje još vojske na Balkan” – o širenju Alijanse u Evropi.

VEČERNJE NOVOSTI – “Pripremaju Oluju na severu KiM”, list piše o upozorenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. “Otpremnine na računima 492 radnika”, list piše da Fijat u Kragujevcu ispunjava dogovoreno.

DANAS – “Vlada sprema ‘uvoz’ radnika iz Gvatemale, Bangladeša i Vijetnama”, o planovima Vlade Srbije. U tekstu “Povratak duha devedsetih”, o perjanicama režimske propagande Slobodana Miloševića, navodi se da je bivši direktor RTS Dragoljub Milanović godinama zaposlen u Agenciji za zaštitu životne sredine, a da je nekadašnji urednik informativnog programa Milorad Komrakov počeo da radi na televiziji Tanjug.

INFORMER – O poseti crnogorskog premijera, pod naslovom “Dritan obećava bratstvo i jedinstvo”.

KURIR – “Za dan stiglo više od 60.000 prijava za vaučere”, prenosi list.

NOVA – “Evropa je naš nesumnjivi usud “, kaže predsednik SANU Vladimir Kostić. “Kako su prisluškivani Aleksandar i Andrej Vučić”, navodi u svedočenju, kako piše list, policajac koji je slušao sporne razgovore.

POLITIKA – “Kurti sprema Oluju za kosmetske Srbe” – o konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića. “Nova era u odnosima Srbije i Crne Gore” – o poseti crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu.

SRPSKI TELEGRAF – List na naslovnoj strani piše o inicijativi Otvoreni Balkan, o korona virusu, ministru odbrane Nebojši Stefanoviću.