Kako su tablete za mršavljenje ubile 2.000 ljudi: Suđenje farmaceutskoj kompaniji u Francuskoj

0
Foto: Profimedia

Suđenjem farmaceutskom gigantu “Servije laboratoris” i francuskoj regulacionoj agenciji, za ubistvo i prevaru i po još nekoliko tačaka, koje je danas počelo u Francuskoj, nastojaće da se razjasni šta se tačno događalo u tamošnjoj farmaceutskoj industriji. Servier je jedna od najvećih i najmoćnijih privatnih laboratorija koja je optužena za prikrivanje nuspojava nekad široko rasprostranjenog leka Mediator. Osim farmaceutske kompanije, na optuženičkoj klupi naći će se i francuska državna regulatorna agencija koju se tereti da nije dovoljno učinila kako bi se sprečila smrt i trajna oštećenja pacijenata, piše Gardijan.

Smrtonosna tableta Mediator prepisivala se dijabetičarima s prekomernom težinom, ali i zdravim ženama koje su želele da smršaju jer su te tablete smanjivale apetit, prenosi Politika.

U periodu između 1976. i 2009. godine lek je koristilo oko 5 miliona osoba, uprkos činjenici da se sumnjalo da uzrokuje srčane smetnje i smetnje u radu pluća. Ministarstvo zdravlja otkrilo je da je najmanje 500 ljudi koji su uzimali Mediator umrlo zbog problema sa srčanim zaliscima u Francuskoj, prema nekim drugim procenama doktora smatra se da je reč o oko 2.000 ljudi. Još dodatne hiljade osoba i danas žive sa srčanim problemima.

Neke žene, koje su bile zdrave, kad su počele da uzimaju lek počele su da imaju problema prilikom penjanja uz stepenice, ali su im ostali i trajni kardiovaskularni problemi koji su im ograničili kvalitet života.

Servier je do sada platio skoro 132 miliona evra odšteta.

Suđenjem bi se trebalo utvrditi zbog čega je lek bio toliko dugo na tržištu u Francuskoj. Advokati oštećenih pacijenata i porodice umrlih tvrde da je Servier namerno obmanjivao pacijente, a da vlasti nisu reagovale. Proizvođač lekova je optužen da je time zaradio najmanje milijardu evra ali i da je znao za nuspojave leka.

Francuskoj nacionalnoj agenciji za sigurnost lekova (Agence National de Sécurité du Médicament) sudi se jer se nije potrudila dovoljno da proveri lek. Optužena je da je sporo delovala i da je bila u bliskim odnosima sa farmaceutskim kompanijama.

Iz agencije su rekli kako će sarađivati tokom suđenja i da se sad pridržavaju strožih etičkih pravila.

Priča je izašla na videlo kad je 2007. godine pulmolog Iren Frankon iz bolnice Britani proučavajući zdravstvene kartone pacijenata uočila vezu između leka Mediator i oštećenja pluća i srca.

“Suđenje dolazi kao ogromno olakšanje. Napokon ćemo dočekati kraj ovog nedopustivog skandala. Ovaj takozvani lek je ustvari otrov”, rekla je Frankon.

Lek nije povučen s tržišta sve do 2009. godine, dve godine nakon što je Frankon obavestila javnost o svojim saznanjima, godinama nakon što je lek povučen iz Španije i Italije. U Velikoj Britaniji i SAD nikad nije ni dobio dozvolu za prodaju.

U Francuskoj optužnici dugoj 677 stranica stoji kako je Servier odgovoran za dugoročnu prevaru jer je “namerno prikrio stvarne karakteristike leka” od sedamdesetih godina, sakrio medicinske studije koje su bile negativne po lek.

Ovaj skandal potresa Francusku već više od decenije pa je izazvao političku raspravu o regulaciji lekova i lobističkoj moći farmaceutskih kompanija u Francuskoj, koja je jedna od zemalja Evrope s najvišim brojem konzumiranja lekova.

Na optuženičkoj klupi naći će se 21 osoba, a s druge strane više od 2600 oštećenih osoba pa se predviđa da će suđenje trajati šest meseci, što ga čini jednim od najvećih slučajeva u poslednjih nekoliko decenija.

Zbog opsega i dužine trajanja upoređuje se sa suđenjem bivšem policijskom šefu Morisu Paponu koji je 1997. godine osuđen zbog svoje uloge u slanju 1700 Jevreja u nacističke logore u periodu od 1942. do 1944. godine.

Trebalo je više od deset godina da slučaj dođe do suda.

“Činjenica da suđenje napokon počinje je samo po sebi već pobeda za žrtve”, rekao je advokat Čarls Žozep-Odin, koji zastupa 250 tužitelja, prenosi Indeks.

Iz Serviera se brane kako nisu lagali o efektima lečenja i da se nadaju da će pokazati kako nisu delovali protiv interesa pacijenata.