Više je teorija zašto je Milo Đukanović odlučio u drugoj polovini devedesetih da raskrsti sa Miloševićem. Jedni tvrde da je do toga došlo jer je na vreme shvatio da je Milošević prošlost, dok drugi tvrde da je sve rezultat sukoba zbog šverca cigareta. Suprotstavljen crnogorskom lobiju u ovom poslu bio je upravo Marko Milošević čiji je interes, navodno, a pisalo je to i u optužnici Specijalnog suda u Beogradu, štitila njegova majka Mirjana Marković.

Utemeljenje za ove dve tvrdnje, poznavaoci prilika našli su u dve Đukanovićeve izjave iz tog vremena. Jedna je poruka „suprugama da ostanu supruge“, a druga da je „Milošević čovek prevaziđene političke misli“.

Na sve to, treba dodati da je na proleće 1996. godine sprečio dolazak JUL-ovih kadrova na odgovorna mesta u Crnoj Gori, naročito u crnogorskom ekonomskom sistemu, na šta je partija Mirjane Marković uzvratila prvim javnim optužbama o švercu cigareta, koje su osvanule u beogradskoj štampi.

U razgovoru za Nedeljnik, jedan uticajni crnogorski političar, dobar poznavalac lika i dela predsednika Crne Gore, kaže da je Đukanović, kao i Amfilohije, napustio Miloševića kad je izgubio ratove.

„Amfilohije je prešao na pištaljku, a Đukanović na pragmatičniju stvar: saradnju sa Amerikancima“, kaže naš sagovornik.

Bez obzira na motiv, tek taj Đukanovićev potez jedan je od razloga što je on do danas ostao na vlasti u Crnoj Gori, smatra jedan od visokopozicioniranih državnih funkcionera Jugoslavije, sagovornik Nedeljnika koji je nezvanično podelio svoja iskustva u radu sa njim.

Celo istraživanje i prilog za biografiju najdugovečnijeg balkanskog vladaoca objavljeno je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. avgusta

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom, sa velikim dosijeom “Kina i SAD, šok XXI veka”

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentara

 1. Miša
  20. avgusta 2020. 10:36

  Miloo je tada napravio pametan potez. Ma Milošević nas je upropastio tih 90-tih godina da se necemo od toga oporaviti ni narednih 50 godina. Pa on nas je sve najpre opljačkao, pa setite se one ludacke inflacije koju je on rezirao i kojom je uništena celokupna dinarska stednja gradjani Srbije. Uzeo nam je celokupni deviznu srednju, a iz drzave iznosio keš devize u dzakovima, u banke na Kpru i ko zna još gde prebacio najmanje 10 milijarde dolara koje ni dan danas niko ne može da nadje. A sto se tiče ratova, sve je to on podsticao a posle izigravao mirotvorca i na kraju Srbe iz Krajine kad je počela ta Oluja ostavio bez municije jer je mislio da će ih Hrvati sve pobiti pa će on onda po svetu koristi njihovu prolivenu krv. Nije on organizovao njihovo povlačenje iz Krajine za Srbiju, on čak nije ni hteo da ih primi u Srbiju vec ih je danima na onoj vrućini držao na Dremskoj Rači. A bombe Nato je čak i priželjkivao jer je mislio da će Nato udariti dve tri bombe a da onda Srbi neće više okreniti glavu prema Zapadu pa će tako njegov komunizam uspeti da se u Srbiji održi. To je bio čovek koga srpski narod uopšte nije interesovao već je bio ludi zaljubljenik u komunizam i u onu njegovu zenu. Taj nas je upropastio i opljačkao da ko zna kada ćemo se od njegove vladavine oporaviti.

  1. Bobby
   20. avgusta 2020. 20:34

   Његови идеолошки наследници и данас су у власти у Србији, тако да од опоравка скоро нема ништа.

 2. Luka
  20. avgusta 2020. 15:43

  Sujeta želja da bude prvi u selu,je jedini razlog uz jasno privilegije koje iz tog proizlaze.Sve dtugo je za Mila drugorazredno i jasno nadovezujuće

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.