Kotorski pomorci su sa švercom kokaina i grupom Darka Šarića bili povezani preko Rodoljuba Miše Radulovića i Dragana Dudića Frica. Šarić i Radulović su tokom 2010. godine bili u bekstvu, a Dudić je te godine u maju ubijen u centru Kotora. Praznina na tržištu je brzo počela da se oseća, pa su „kotorani“ aktivirali ranije stečene veze i kontakte u Južnoj Americi.

Tada počinje zapravo da deluje jedinstveni „kotorski klan“ koji ubrzo preuzima primat na tržištu kokaina. Kasnije objavljeni dokument italijanskih državnih organa o švercu kokaina pokazao je da poreklo droge koju distribuiraju kriminalci iz Kotora vodi do plantaža pod kontrolom kolumbijske gerilske organizacije FARK. Podaci srpskih službi pokazuju da droga do kotorskih klanova dolazi preko posrednika koji su poreklom sa ovih prostora, a koji su pobegli u Južnu Ameriku u strahu od hapšenja u Srbiji. Tamo su s vremenom razgranali kontakte, pa kokain mogu da nabavljaju dosta jeftinije od konkurencije. U tom kontekstu se navodi i Dejan Stojanović Keka, bivši vođa novobeogradskog klana, poznatog po tome što je u svoje redove primao samo one kriminalce koji su imali zatvorski staž.

Jedinstveni „kotorski klan“ tako je funkcionisao sve do kraja 2014. godine, kada se desio prelomni događaj posle kojeg su nastali danas ozloglašeni „škaljarski“ i „kavački“ kriminalni klan. Te godine je, naime, nestalo, pojedini kažu 200, a neki i 300 kilograma kokaina iz jedne isporuke koja je stigla do španske Valensije. U centru tog nestanka kokaina bio je Goran Radoman, Cetinjanin po rođenju, i vlasnik kotorske firme za konsalting i pomorske usluge „San-Si čarter“. Upravo je on preko Dudića i Šarića ušao u posao sa krijumčarenjem kokaina i sa sobom povukao dobar deo ekipe koja se kasnije transformisala u „kotorski klan“. Elem, kokain je u Valensiji bio sklonjen u Radomanov stan, a on je za to vreme ležao u kubanskom zatvoru zbog izazvane saobraćajne nesreće. Navodno su pojedini članovi klana koji su sakrili kokain u taj stan ubrzo uhapšeni, a Radoman je, po izlasku iz zatvora na Kubi, drogu pronašao, preprodao i novac podelio sa bliskim članovima svoje ekipe.

U novom broju Nedeljnika pročitajte kako su stvorena prva velika imena podzemlja u Srbiji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kako su početkom raspada SFRJ 1991. godine neki od njih postali nacionalni heroji, komandanti paravojnih formacija, kako su nastali i radili “grupa Amerika”, “zemunski klan”, Darko Šarić i “škaljarski” i “kavački klan”… Kako su “crnogorci” napustili Beograd krajem devedesetih da bi se u njega vratili sredinom dvehiljaditih, kako je Dušan Spasojević organizovao transport heroina, kako je otkriven Darko Šarić i zašto je izbio rat u Kotoru…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. FEBRUARA.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.