Prošle nedelje je u Barseloni je 12-orici katalonskih političara koji su učestvovali u organizaciji nezakonito sprovedenog referenduma za otcepljenje od Španije izrečena presuda. Kad se saberu sve pojedinačne zatvorske kazne, katalonski politički lideri su dobili preko 100 godina zatvora. I upravo je ta odluka proteklih dana mobilisala više od pola miliona građana iz čitave regije u Barseloni. Iako su protesti uglavnom protekli miroljubivo, nekolicina manjih grupa palila je kontejnere na ulicama katalonske prestonice i tako su svet obišle slike nereda, vatre i haosa. Slika grada se menja, a direktne posledice snosi i turistička industrija, piše Dojče vele.

Milionska šteta za turizam

Uroš Savićević iz Beograda jedan je od hiljada preduzetnika u Barseloni koji se bave turizmom. Pre četiri godine pokrenuo je turističku agenciju i agenciju za organizaciju raznih manifestacija. Posao mu je krenuo uzlaznom putanjom – turista nije nedostajalo. „Tu u Barseloni ima toliko raznih vrsta turista jer Barselona je ozbiljan brend u Evropi. Koliko god konkurencija bila jaka, dovoljno je da znaš ko je tvoja ciljna grupa, da voliš da radiš, da budeš snalažljiv i uspećeš“, objašnjava Uroš.

Barselona nudi lepo vreme, plaže, odličnu infrastrukturu, dobru gastronomsku ponudu. To su prepoznali i turisti koji dolaze tokom čitave godine. Međutim, od 2017. godine kada je prvi put svet obišla slika Barselone kao nesigurnog grada, posledice po turizam brzo su mogle da se osete: 319 miliona evra je iznosio direktan gubitak u mesecima nakon referenduma, objavio je Savez za turizam Ekseltur.

Te posledice je osetio je i Uroš: „Trebalo mi je mnogo novca i truda da se plasiram kao ozbiljan akter na tržištu ovde. I bio je dovoljan takav jedan događaj da se sve promeni. Mnoge grupe su mi otkazivale saradnju iz bezbednosnih razloga, a moja firma je za mesec dana izgubila preko 20 hiljada evra zarade.“ Uroš, međutim, neće odustati od svog poslovnog plana i već je smislio strategiju za vreme kad Barselona „padne“ u očima turista: posvetiće se daljem razvijanju svojih ureda u Madridu i Beogradu. „Barselona je odličan grad za život i mislim da će se ovakve nemile scene događati i u budućnosti. Ali isto tako mislim da će svet to više percipirati kao neku unutranju špansku priču te da u budućnosti posao neće patiti zbog zahteva za nezavisnost“, kaže ovaj beogradski preduzetnik u Barseloni.

Slike nereda obišle svet

Jednake nade u ishod nestabilne situacije u Barseloni imaju i vlasnice kafića u jednoj od najpoznatijih četvrti u gradu, Barseloneti. Pre šest meseci, dve prijateljice iz Srbije su nadomak gradske plaže otvorile kafe Cafeana Bre. Danijela Dražić i Nataša radenković su godinama u Barseloni i odlučile su da se okušaju u preduzetničkim vodama. „Volimo ovaj grad i odlučile smo da ponudimo kombinaciju španskih i balkanskih deserata i time promovšemo i našu kulturu“, objašnjava Nataša.

Njenu poslovnu partnerku Danijelu situacija takođe ne zabrinjava previše; tvrdi da je i u danima tokom velikih protesta osetila smanjen promet u kafeu: „Sigurna sam da će sada biti manje turista, da će neki otkazati godišnje odmore jer će nemile slike nereda na protestima ostati u svesti potencijalnih turista još neko vreme“, smatra Danijela.

„Situacija se malo uzburka, pa se smiri – i tako već skoro tri godine. Dokle god mogu da imam svoje poslove, da sigurno hodam gradom i uživam u ovom nukleusu koji sam ovde izgradila, neću ići nigde drugde“, pozitivna je Nataša.

Potencijalni investitori optimistično gledaju u budućnost

Građani iz zemalja bivše Jugoslavije relativno retko biraju Barcelonu kao destinaciju za gradnju karijere ili obitelji. Među prvih dvadeset nacionalnosti u Barceloni nema nijedne s područja bivše Jugoslavije, a u službenim statistikama u kategoriji su „Ostali građani”. Zbog toga se mnogi poznaju i neretko se međusobno pomažu i razmenjuju savete oko pokretanja poslova, boravišne dozvole i birokratskih zavrzlama.

Jedna od novopridošlih stanovnica Barselone je i 26-godišnja Marija Kovačević iz Biograda. Nakon nekoliko godina u Dablinu, Marija je krenula put južnijih krajeva: „Ovde je mentalitet dosta sličan onome u Dalmaciji. Taj „pomalo“ način razmišljanja i svojevrsna opuštenost mi se odmah svidela u Barseloni“, počinje Marija svoju priču. Zaposlena je u jednoj američkoj korporaciji, a istovremeno razmišlja o investiranju u nekretnine i kupovini prvog stana u Barceloni.

Pošto živi u samom centru grada, u četvrti Gotiko, Marija već danima budno posmatra situaciju  sa svog balkona: „Ono što me isprva iznenadilo jeste mnoštvo katalonskih zastava koje su postavljene na gotovo svaki balkon u mom kvartu. Videla sam proteste, ali ne i nerede.“ Oseća se sigurno kad hoda ulicama Barselone i za budućnost se nada da će i dalje živeti u katalonskoj prestonici. „Ne bojim se pokreta za nezavisnost ni protesta već se samo nadam da će se cela situacija rešiti na miran način. Jer ja želim ovde da gradim karijeru, investiram svoj novac i uživam u svim pozitivnim stranama ovog grada, kojih zaista ne nedostaje“, zaključila je Marija. Pozitivnim stavom se pridružila šačici preduzetnika s područja bivše Jugoslavije koji prate razvoj situacije u Barseloni, ali i dalje razvijaju svoje poslovne ideje i ne osećaju da će katalonske separatističke težnje upropastiti njihove planove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.