Kako smo Danilo Kiš i ja jednog leta ljubili dve Sarajke i gledali u zvezde: Nikola Kusovac za novi Nedeljnik

0
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Dugogodišnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac za sebe kaže da je “živa istorija”. U velikoj ispovesti za Nedeljnik, govorio je o odrastanju u Crnoj Gori, umetnosti, poznanstvu sa Danilom Kišom, Milovanom Đilasom, Petrom Lubardom, Mikom Antićem, ali i Arkanom i Mirom Marković.

Na pitanje kako je izgledalo njegov odnos sa Danilom Kišom, kada su se obojica preselila u Beograd, Kusovac je rekao: “Kada smo došli u Beograd, ja sam živeo kao bubreg u loju, jer je deda, po majčinoj strani, bio veoma imućan čovek, skoro cela Karaburma je bila njegova. Danilo je i tada bio velika sirotinja. Vukao se po redakcijama… Ako bi i nešto zaradio, to je bilo zato što je dobro udarao gitaru. Ja sam se u to vreme bavio sportom, igrao sam fudbal, nisam često odlazio u kafanu, osim kad bih išao sa njim da se vidim. On bi pevao neke romanse i popio kile vina. Sećam se i kako je burno reagovao kada je, tokom večere na mojoj slavi, stigla vest da je ubijen Džon Kenedi”.

Kusovac se u velikoj ispovesti za Nedeljnik prisetio i poslednje intimnije epizode iz druženja sa velikim piscem.

“Naše poslednje intimnije druženje bilo je kada sam služio vojsku na Višu. Kiš se tada zadesio u Herceg Novom, kod sestre i njenog supruga koji su radili u umetničkoj školi. A ja da ne bih gubio vreme sa vojskom, kada sam bio slobodan, jurio sam devojke sa Kišom. Tog leta, sećam se, ljubili smo dve Sarajke i gledali u zvezde”, ispričao je Nikola Kusovac.

Ceo intervju pročitajte u novom broju Nedeljnika koji je na kioscima

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici