Kako se ulazi na Kosovo: Ili negativni test ili samoizolacija

0
Profimedia

Kosovska policija pojasnila je proceduru prilikom ulaska na Kosovo, nakon što su usled ublažavanja mera zbog pandemije izazvane koronavirusom, otvoreni neki administrativni prelazi, preneo je RTS.

Kako se navodi na Fejsbuk nalogu kosovske policije, procedura prilikom ulaska na Kosovo podrazumeva da sve osobe koje uđu sa urađenim testom na COVID-19, ne starijim od četiri dana, nisu dužne da ostanu u samoizolaciji.

U slučaju da osobe nemaju urađen test na COVID-19, potpisuju izjavu o samoizolaciji u trajanju od sedam dana.

Kada medicinski tim proceni da osobe imaju simptome infekcije COVID-19, propisuje uputstva kako se postupa u toj situaciji.

Strani državljani koji nemaju urađen test na COVID-19, kako se navodi, moraju imati pravne dokaze o svom prebivalištu, kako bi se obezbedilo poštovanje mere samoizolacije.

Osobe koje ne predoče dokaze prebivališta u kojima će sami boraviti u izolaciji, ne mogu ući na Kosovo.

Izuzetak od ovog pravila, kako je saopšteno, su studenti koji dolaze da polažu ispite, pod uslovom da se istog dana vrate u svoje zemlje.

Ulazak studentima je moguć dokazivanjem identiteta važećim dokumentom koji je izdala odgovarajuća kosovska obrazovna ustanova.

Osobe koje nameravaju da prođu tranzitno izuzeti su od ovih pravila, saopšteno je iz kosovske policije, prenelo je Kosovo onlajn.

Od 1. juna prištinske vlasti otvorile su prelaze Merdare, Vrbnica, Kula, Đeneral Janković, Bela Zemlja i Jarinje.