Kako se rekonstruiše crnogorska vlada: Stavljamo moratorijum na ono što nas deli, a ni izbori nisu isključeni…

0

Razgovori o rekonstrukciji crnogorske vlade se zahuktavaju. Iz Vlade Crne Gore je danas saopšteno da će premijer Zdravko Krivokapić podržati dogovor i kompromis iza koga stoji 41 poslanik parlamentarne većine. Kako je navedeno, to je “uslov za uspostavljanje političke stabilnosti, kako bi se odlučno nastavio proces demokratizacije Crne Gore”.

Krivokapić je prvo obavio razgovor sa predstavnicima Demokratskog fronta, najbrojnije grupacije u većini, koja nema predstavnike u vladi.

“Razgovori u vezi otvorenih pitanja, sa ciljem jačanja poverenja između zakonodavne i izvršne vlasti, kao uslovom za efikasniji rad Vlade, jesu odgovoran odnos prema demokratskim inicijativama”, saopštili su iz Vlade.

Sa premijerom su se, kako prenose crnogorski mediji, sastali lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

Mandić je posle sastanka rekao da je Nova srpska demokratija, to je stranka na čijem je on čelu, spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana.

On je rekao da su se “uglavnom složili”, ali da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne završi prvi krug razgovora sa svim predstavnicima većine.

“Mi smo spremni za ozbiljan i pošten dogovor i nakon toga ćemo imati odgovoran i hrabar odnos prema zbilji u Crnoj Gori koja nije nimalo jednostavna”, kazao je Mandić.

Knežević je kazao da Demokratske narodne partije (DNP), to je stranka čiji je on predsednik smatra da je status kvo neodrživ i da se hitno moraju naći modeli za izlazak iz krize. Oni očekuju da premijer nakon konsultacija sa svim partijama, u pisanoj formi dostavi predlog za izlazak iz aktuelne krize.

“Ja sam saopštio da su, ako nema dogovora, rešenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim to ništa kao dramatično i apokaliptično, ako ćemo da ulazimo u evropske parlamentarne tokove i da budemo prva članica EU. I u državama EU se vlade teško sastavljaju i kad se sastave veoma teško završavaju četvorogodišnji mandat”, kazao je Knežević nakon kratkog razgovora sa premijerom.

Knežević je, kako prenose mediji, iz Vlade izašao nakon desetak minuta.

Demokratski front je, rekao je Knežević, saopštio da stavlja moratorijum na “sve ono što nas deli”, jer se radi o heteregonoj parlamentarnoj većini.

On je rekao da očekuje da će u sredu ili četvrtak imati premijerov predlog.

Na Krivokapić dnevnom redu našli su se i susreti sa liderima drugih stranak koje su činile listu “Za budućnost Crne Gore na kojoj je Krivokapić bio nosilac: sa liderom SNP-a Vladimirom Jokovićem, zatim šefom kluba Pokreta za promjene Brankom Radulovićem, liderima Prave, Radničke i Ujedinjene Crne Gore Markom Milačićem, Maksimom Vučinićem i Goranom Danilovićem.

Za subotu je planiran razgovor premijera sa liderima Demokrata Aleksom Bečićem i Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.